Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek Wielkanocny.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Wlodek1955" data-source="post: 1513311" data-attributes="member: 52944"><p>Składniki: </p><p>25 dag mąki, </p><p>10 dag margaryny, </p><p>3 jajka, </p><p>12 dag migdały, </p><p>1 łyzka cukru, </p><p>2 krople aromatu migdałowego, </p><p>20 dag dżemu malinowego, </p><p>1 torebka budyniu śmietankowego, </p><p>1 szt chałwy </p><p>Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie rozgnieść na drobne kawałeczki.</p><p>Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Ugotować 2 jajka na twardo i żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem.</p><p>Dodać 1 surowe żółtko i aromat,zagnieść szybko gładkie,ciasto. </p><p>Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki.</p><p>Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 2 owalne placki w kształcie jaja. </p><p>Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. </p><p>Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 °C, ostudzić. </p><p>Na jednym placku rozsmarować dżem malinowy i przykryć drugim plackiem. </p><p>Ugotować budyń i ostudzić. Nie wyjadać bo zabraknie.</p><p>Do ostudzonego budyniu dodać 1 pełną łyżkę masła i ukręcić na krem dodając pokruszoną chałwę.</p><p>Masę wyłożyć na wcześniej przygotowane placki.</p><p>Mazurek udekorować gęstym syropem malinowym i owocami.</p><p>Mazurka powinno się przygotować 1-2 dni przed zjedzeniem aby skruszał. </p><p>Smacznego...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Wlodek1955, post: 1513311, member: 52944"] Składniki: 25 dag mąki, 10 dag margaryny, 3 jajka, 12 dag migdały, 1 łyzka cukru, 2 krople aromatu migdałowego, 20 dag dżemu malinowego, 1 torebka budyniu śmietankowego, 1 szt chałwy Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie rozgnieść na drobne kawałeczki. Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Ugotować 2 jajka na twardo i żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem. Dodać 1 surowe żółtko i aromat,zagnieść szybko gładkie,ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 2 owalne placki w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 °C, ostudzić. Na jednym placku rozsmarować dżem malinowy i przykryć drugim plackiem. Ugotować budyń i ostudzić. Nie wyjadać bo zabraknie. Do ostudzonego budyniu dodać 1 pełną łyżkę masła i ukręcić na krem dodając pokruszoną chałwę. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowane placki. Mazurek udekorować gęstym syropem malinowym i owocami. Mazurka powinno się przygotować 1-2 dni przed zjedzeniem aby skruszał. Smacznego... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek Wielkanocny.
Top
Bottom