Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek z płatkami migdałowymi o smaku chałwy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 1518722" data-attributes="member: 12418"><p>Niezwykle prosty, szybki, łatwy do zrobienia - pyszny. Dla mnie ma podstawową zaletę, że nie trzeba wyrabiać ciasta.</p><p>Ma wspaniały miękki spód, który dominuje smakiem i zapachem chałwy, a jednocześnie łączy się idealnie z cytrynowym lukrem i składnikami dekoracji. </p><p>Przepis znalazłam w gazetce z 2004 roku &quot;Potrawy wielkanocne. Pani domu poleca&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- 20 dkg rodzynek</p><p>- 2 jajka</p><p>- 20 dkg chałwy (bez dodatków)</p><p>- 3 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)</p><p>- 1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p><strong>Składniki lukru:</strong></p><p>- 3 szklanki cukru pudru</p><p>- sok z połówki małej cytryny</p><p>- trochę gorącej wody</p><p><strong>Do dekoracji:</strong></p><p>- płatków migdałowe</p><p>- 2 połówki brzoskwiń z puszki</p><p>- orzechy włoskie</p><p>- kandyzowane łodyżki anżeliki (jak się akurat ma takie w domu)</p><p></p><p>Chałwę rozkruszyć, utrzeć z miękkim masłem - to ważne!, żółtkami i proszkiem do pieczenia.</p><p>Białka ubić na sztywną pianę.</p><p>Dodać do ciasta razem z połową rodzynek.</p><p>Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec na złoty kolor. W przepisie nie podano ani czasu pieczenia, ani temperatury, więc trzeba to robić &quot;na oko&quot; - ja piekłam ok. 8 minut w temp. 200 stopni.</p><p>Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody, utrzeć na gładki lukier.</p><p>Polać ciasto i posypać migdałami.</p><p>Udekorować plasterkami brzoskwini, resztą rodzynek i orzechami.</p><p></p><p>[ATTACH=full]88591[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 1518722, member: 12418"] Niezwykle prosty, szybki, łatwy do zrobienia - pyszny. Dla mnie ma podstawową zaletę, że nie trzeba wyrabiać ciasta. Ma wspaniały miękki spód, który dominuje smakiem i zapachem chałwy, a jednocześnie łączy się idealnie z cytrynowym lukrem i składnikami dekoracji. Przepis znalazłam w gazetce z 2004 roku "Potrawy wielkanocne. Pani domu poleca". [B]Składniki:[/B] - 20 dkg rodzynek - 2 jajka - 20 dkg chałwy (bez dodatków) - 3 łyżki masła (w temperaturze pokojowej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia [B]Składniki lukru:[/B] - 3 szklanki cukru pudru - sok z połówki małej cytryny - trochę gorącej wody [B]Do dekoracji:[/B] - płatków migdałowe - 2 połówki brzoskwiń z puszki - orzechy włoskie - kandyzowane łodyżki anżeliki (jak się akurat ma takie w domu) Chałwę rozkruszyć, utrzeć z miękkim masłem - to ważne!, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z połową rodzynek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec na złoty kolor. W przepisie nie podano ani czasu pieczenia, ani temperatury, więc trzeba to robić "na oko" - ja piekłam ok. 8 minut w temp. 200 stopni. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody, utrzeć na gładki lukier. Polać ciasto i posypać migdałami. Udekorować plasterkami brzoskwini, resztą rodzynek i orzechami. [ATTACH=full]88591[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek z płatkami migdałowymi o smaku chałwy
Bottom