Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Meksykanska tradycyjna salatka swiateczna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1580183" data-attributes="member: 2354"><p>Meksykanska tradycyjna salatka swiateczna</p><p></p><p>proporcje na 6 osob</p><p></p><p>6 duzych jablek Granny Smith</p><p>2 szklanki ananasa pokrojonego w mala kostke</p><p>pol szklanki selera naciowego pokrojonego tak samo</p><p>1/3 szklanki rodzynek</p><p>1/3 szklanki startego slodzonego kokosu</p><p>pol szklanki wloskich orzechow grubo posiekanych</p><p>kopiasta lyzka majonezu</p><p>kopiasta lyzka kwasnej smietany</p><p>sol i swiezo mielony pieprz do smaku</p><p>sok z limonki lub cytryny</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Przygotowac duza miske z woda i wlac troche soku z limonki albo z cytryny.</p><p>Ananas moze byc z puszki, pokroic w mala kostke.</p><p>Odkroic poziomo m.w. 1/4 jablek od strony ogonka, jablka wydrazyc poslugujac sie lyzeczka do melonow, odrzucic srodek z pestkami, miazsz pokroic w mala kostke. </p><p>Wydrazone jablka i odciete wierzchy wlozyc do miski z woda i sokiem, aby nie zciemnialy.</p><p>Wymieszac razem kostki jablek i ananasa, dodac rodzynki i tarty ananas z torebki, dodac posiekane orzechy, majonez i smietane. Doprawic sola i pieprzem do smaku. Mieszanka napelnic wydrazone jablka, przykryc odcietymi wierzchami. Podawac zimne albo w pokojowej temperaturze. </p><p></p><p>Moim zdaniem: jesli nie ma kokosu, to opuscic, zamiast mozna dodac otarta skorka z cytryny, limonki albo pomaranczy i proporcje majonezu do smietany mozna sobie dowolnie zmienic. Ja robilam z przewaga smietany i malym akcentem majonezu.</p><p>Smacznego.</p><p></p><p>Uprzedzajac pytania - tak, tego nie doprawia sie cukrem, tylko sola i pieprzem - oryginalny meksykanski smak.</p><p></p><p>Jest to tradycyjna bozonarodzeniowa oryginalna salatka meksykanska - autorstwa Marceli Valladolid z pokazu &quot;Mexican made easy&quot;.</p><p>Podalam w tlumaczeniu z angielskiego, link do oryginalu: </p><p><a href="http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela-valladolid/traditional-mexican-christmas-salad-recipe.html" target="_blank">http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...lad-recipe.html</a></p><p></p><p>PS. Nie ma tu dzialu kuchni polnocno/srodkowo/poludniowo amerykanskich, a kuchnia meksykanska nie pasuje do zadnych, ktore sa, szkoda, bo jest ciekawa i oryginalna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1580183, member: 2354"] Meksykanska tradycyjna salatka swiateczna proporcje na 6 osob 6 duzych jablek Granny Smith 2 szklanki ananasa pokrojonego w mala kostke pol szklanki selera naciowego pokrojonego tak samo 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki startego slodzonego kokosu pol szklanki wloskich orzechow grubo posiekanych kopiasta lyzka majonezu kopiasta lyzka kwasnej smietany sol i swiezo mielony pieprz do smaku sok z limonki lub cytryny Wykonanie: Przygotowac duza miske z woda i wlac troche soku z limonki albo z cytryny. Ananas moze byc z puszki, pokroic w mala kostke. Odkroic poziomo m.w. 1/4 jablek od strony ogonka, jablka wydrazyc poslugujac sie lyzeczka do melonow, odrzucic srodek z pestkami, miazsz pokroic w mala kostke. Wydrazone jablka i odciete wierzchy wlozyc do miski z woda i sokiem, aby nie zciemnialy. Wymieszac razem kostki jablek i ananasa, dodac rodzynki i tarty ananas z torebki, dodac posiekane orzechy, majonez i smietane. Doprawic sola i pieprzem do smaku. Mieszanka napelnic wydrazone jablka, przykryc odcietymi wierzchami. Podawac zimne albo w pokojowej temperaturze. Moim zdaniem: jesli nie ma kokosu, to opuscic, zamiast mozna dodac otarta skorka z cytryny, limonki albo pomaranczy i proporcje majonezu do smietany mozna sobie dowolnie zmienic. Ja robilam z przewaga smietany i malym akcentem majonezu. Smacznego. Uprzedzajac pytania - tak, tego nie doprawia sie cukrem, tylko sola i pieprzem - oryginalny meksykanski smak. Jest to tradycyjna bozonarodzeniowa oryginalna salatka meksykanska - autorstwa Marceli Valladolid z pokazu "Mexican made easy". Podalam w tlumaczeniu z angielskiego, link do oryginalu: [URL="http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela-valladolid/traditional-mexican-christmas-salad-recipe.html"]http://www.foodnetwork.com/recipes/marcela...lad-recipe.html[/URL] PS. Nie ma tu dzialu kuchni polnocno/srodkowo/poludniowo amerykanskich, a kuchnia meksykanska nie pasuje do zadnych, ktore sa, szkoda, bo jest ciekawa i oryginalna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Meksykanska tradycyjna salatka swiateczna
Top
Bottom