Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Meksykańska zupa kukurydziana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 469354" data-attributes="member: 2755"><p>1/4 szklanki masła</p><p>cebula, drobno posiekana</p><p>4 ziemniaki</p><p>2 marchewki</p><p>3 selery</p><p>1 ząbek czosnkowy</p><p>1 litr ziarenek kukurydzy</p><p>1/4 szklanki mąki</p><p>1 łyżka imbiru</p><p>po pół łyżeczki: pieprzu cayenne, oregano, tymianku, rozmarynu, bazylii, soli, proszku cebulowego</p><p>1 litr bulionu z kurczaka</p><p>2 szklanki śmietany</p><p>1/2 szklanki groszku</p><p></p><p>W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać ziemniaki, marchewki, selery (wszystko pokrojone w kostkę) oraz cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać do zeszklenia cebulki. Dodać kukurydzę i smażyć ok. 5 minut. Wsypać mąkę i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać imbir, przyprawy i bulion. Dusić około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Dodać śmietanę i groszek, po czym gotować jeszcze parę minut. Podawać bardzo gorącą. </p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki Rona Kalenuika &quot;Międzynarodowe przysmaki rodzinne&quot;. Ja z reguły nie dodaję proszku cebulowego, a kukurydzę daję dobrze osączoną z puszki. Może to być jednak kukurydza zdjęta z kolby.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 469354, member: 2755"] 1/4 szklanki masła cebula, drobno posiekana 4 ziemniaki 2 marchewki 3 selery 1 ząbek czosnkowy 1 litr ziarenek kukurydzy 1/4 szklanki mąki 1 łyżka imbiru po pół łyżeczki: pieprzu cayenne, oregano, tymianku, rozmarynu, bazylii, soli, proszku cebulowego 1 litr bulionu z kurczaka 2 szklanki śmietany 1/2 szklanki groszku W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać ziemniaki, marchewki, selery (wszystko pokrojone w kostkę) oraz cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać do zeszklenia cebulki. Dodać kukurydzę i smażyć ok. 5 minut. Wsypać mąkę i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać imbir, przyprawy i bulion. Dusić około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Dodać śmietanę i groszek, po czym gotować jeszcze parę minut. Podawać bardzo gorącą. Przepis pochodzi z książki Rona Kalenuika "Międzynarodowe przysmaki rodzinne". Ja z reguły nie dodaję proszku cebulowego, a kukurydzę daję dobrze osączoną z puszki. Może to być jednak kukurydza zdjęta z kolby. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Meksykańska zupa kukurydziana
Top
Bottom