Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
meksykanski chleb na zakwasie + przyprawa do taco (AgusiaH)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1122" data-attributes="member: 36"><p><strong>MEKSYKANSKI CHLEB NA ZAKWASIE </strong></p><p></p><p>1 szkl zakwasu (pszennego lub żytniego) </p><p>2 i 1/4 szkl mąki pszennej </p><p>1/3 szkl mąki kukurydzianej </p><p>1/2 łyzki cukru </p><p>1 łyżka przyprawy do taco (przepis poniżej) </p><p>1/2 łyżeczki suszonych drozdzy </p><p>1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej </p><p>1/3 cup wody </p><p>1 łyżka masła </p><p>2 łyżki ( kopiaste) odsączonej, pokrojonej w kostkę czerwonej papryki bez skórki </p><p></p><p>Wierzch: </p><p>białko jaja lekko roztrzepane </p><p>1 łyżka mieszanki białego i czarnego sezamu </p><p>1 łyżeczka oregano </p><p></p><p>Wymieszać zakwas przed mierzeniem. Odmierzyć szklankę zakwasu, doprowadzić do temperatury pokojowej. </p><p></p><p>Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać 3 łyżki mąki pszennej i cukier. Odstawić na 10 min. Wymieszać resztę mąk, przyprawę do taco i sól. Do suchych składników dodać zakwas i miksturę z drożdżami. Wyrobić, dodać rozpuszczone masło. Pod koniec wyrabiania dodać kawałki papryki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na godzinę. </p><p></p><p>W maszynie:Wymieszać zakwas z ciepła wodą. Dodać składniki w/g kolejności w instrukcji. Nastawić na program wyrabiania ciasta. Paprykę dodać 2 min. przed końcem cyklu wyrabiania. Zostawić w maszynie do wyrośnięcia ( u mnie cykl rośnięcia trwa ok. 1 godz.) </p><p></p><p>Uformować bochenek, odstawić do rośnięcia na 45min (jak ktoś woli może piec w 2 keksówkach). Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać 1 łyżką sezamu wymieszanego z 1 łyżeczką oregano. Zrobić skośne nacięcia.Wstawić do nagrzanego do 260 stopni i spryskanego wodą piekarnika. Piec 10 min, jeszcze raz spryskując wodą, potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 20min. </p><p></p><p><strong>Przyprawa do taco: </strong></p><p></p><p>1 łyżka chili </p><p>1/2 łyżeczki czosnku w proszku </p><p>1/2 łyżeczki suszonej cebuli </p><p>1/2 łyżeczki suszonego oregano </p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki </p><p>1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu </p><p>1 łyżeczki soli morskiej </p><p>1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu </p><p></p><p>Wymieszać wszystkie składniki i przechowywać w szczelnym pojemniku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1122, member: 36"] [B]MEKSYKANSKI CHLEB NA ZAKWASIE [/B] 1 szkl zakwasu (pszennego lub żytniego) 2 i 1/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki kukurydzianej 1/2 łyzki cukru 1 łyżka przyprawy do taco (przepis poniżej) 1/2 łyżeczki suszonych drozdzy 1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej 1/3 cup wody 1 łyżka masła 2 łyżki ( kopiaste) odsączonej, pokrojonej w kostkę czerwonej papryki bez skórki Wierzch: białko jaja lekko roztrzepane 1 łyżka mieszanki białego i czarnego sezamu 1 łyżeczka oregano Wymieszać zakwas przed mierzeniem. Odmierzyć szklankę zakwasu, doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać 3 łyżki mąki pszennej i cukier. Odstawić na 10 min. Wymieszać resztę mąk, przyprawę do taco i sól. Do suchych składników dodać zakwas i miksturę z drożdżami. Wyrobić, dodać rozpuszczone masło. Pod koniec wyrabiania dodać kawałki papryki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na godzinę. W maszynie:Wymieszać zakwas z ciepła wodą. Dodać składniki w/g kolejności w instrukcji. Nastawić na program wyrabiania ciasta. Paprykę dodać 2 min. przed końcem cyklu wyrabiania. Zostawić w maszynie do wyrośnięcia ( u mnie cykl rośnięcia trwa ok. 1 godz.) Uformować bochenek, odstawić do rośnięcia na 45min (jak ktoś woli może piec w 2 keksówkach). Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać 1 łyżką sezamu wymieszanego z 1 łyżeczką oregano. Zrobić skośne nacięcia.Wstawić do nagrzanego do 260 stopni i spryskanego wodą piekarnika. Piec 10 min, jeszcze raz spryskując wodą, potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 20min. [B]Przyprawa do taco: [/B] 1 łyżka chili 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki suszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Wymieszać wszystkie składniki i przechowywać w szczelnym pojemniku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
meksykanski chleb na zakwasie + przyprawa do taco (AgusiaH)
Top
Bottom