składniki
13 jajek
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 l mleka
1 szkl. śmietany
1 kostka masła roślinnego
1 szkl. cukru pudru
1 op. galaretki o dowolnym smaku
owoce
1 l wody
sposób przygotowania
Upiec biszkopt z 8 jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia. Mleko zagotować. Ubić 5 jajek ze śmietaną i wlać to do gotującego się mleka. Pogotować trochę na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę szybko zlać na cedzak wyłożony czystą gazą i pozostawić do odcieknięcia i całkowitego wystygnięcia. Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać serek.
Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy krążek wyłożyć połowę masy, ułożyć połowę owoców, na to drugi krążek, resztę masy i resztę owoców. Zalać to rozpuszczoną w gorącej, przegotowanej wodzie i przestudzoną, tężejącą galaretką.
13 jajek
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 l mleka
1 szkl. śmietany
1 kostka masła roślinnego
1 szkl. cukru pudru
1 op. galaretki o dowolnym smaku
owoce
1 l wody
sposób przygotowania
Upiec biszkopt z 8 jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia. Mleko zagotować. Ubić 5 jajek ze śmietaną i wlać to do gotującego się mleka. Pogotować trochę na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę szybko zlać na cedzak wyłożony czystą gazą i pozostawić do odcieknięcia i całkowitego wystygnięcia. Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać serek.
Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy krążek wyłożyć połowę masy, ułożyć połowę owoców, na to drugi krążek, resztę masy i resztę owoców. Zalać to rozpuszczoną w gorącej, przegotowanej wodzie i przestudzoną, tężejącą galaretką.