Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Melon marynowany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 552542" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Melon marynowany </strong></p><p>na sposób skandynawski</p><p></p><p><strong>Źródło przepisu</strong> - Przetwory domowe, czyli spiżarnia babci Teodory</p><p> pod redakcją Jana Rogali</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 duży, niezbyt dojrzały melon</p><p>8 goździków</p><p>Zalewa I: 1 i 1/3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10 %</p><p>Zalewa II: 2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Dużego, niezbyt dojrzałego melona obrać i pokroić w kawałki. Włożyć do garnka. Przygotować zalewę I. Zalać nią melona i pozostawić na dwa dni. Po tym czasie odsączyć melona na sicie. Ułożyć w słoikach, dodając goździki. Zagotować zalewę nr II. Ostudzić. Zalać melon w słoikach. Zamknąć dokładnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Ponieważ sposób przygotowania zalewy I był podany w książce nieprecyzyjnie, zdecydowałam się na zagotowanie wody z octem i zalanie nią melona. Drugiej zalewy też długo nie studziłam....Użyłam jej jeszcze dobrze ciepłej. Zrobiłam ją z 2/3 składników. </p><p>Z jednego sporego melona galii wyszły mi dwa słoiki marynaty. </p><p>[ATTACH=full]15405[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 552542, member: 1024"] [B]Melon marynowany [/B] na sposób skandynawski [B]Źródło przepisu[/B] - Przetwory domowe, czyli spiżarnia babci Teodory pod redakcją Jana Rogali [B]Składniki:[/B] 1 duży, niezbyt dojrzały melon 8 goździków Zalewa I: 1 i 1/3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10 % Zalewa II: 2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru [B]Wykonanie:[/B] Dużego, niezbyt dojrzałego melona obrać i pokroić w kawałki. Włożyć do garnka. Przygotować zalewę I. Zalać nią melona i pozostawić na dwa dni. Po tym czasie odsączyć melona na sicie. Ułożyć w słoikach, dodając goździki. Zagotować zalewę nr II. Ostudzić. Zalać melon w słoikach. Zamknąć dokładnie. Przechowywać w chłodnym miejscu. [B]Moje uwagi:[/B] Ponieważ sposób przygotowania zalewy I był podany w książce nieprecyzyjnie, zdecydowałam się na zagotowanie wody z octem i zalanie nią melona. Drugiej zalewy też długo nie studziłam....Użyłam jej jeszcze dobrze ciepłej. Zrobiłam ją z 2/3 składników. Z jednego sporego melona galii wyszły mi dwa słoiki marynaty. [ATTACH=full]15405[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Melon marynowany
Top
Bottom