- Lis 28, 2005
- 33,926
- 6,344
- 113
Menage a trois
Kolorowy, atrakcyjny wizualnie, pikantny "trójkącik" z cukinii, papryki i szalotek.
Źródło przepisu – „Wyśmienite przetwory w słojach, wekach, butelkach” wyd. KDC
Składniki:
2 cukinie
3 strąki czerwonej papryki
250 g szalotek
sól, koper
8 listków laurowych
2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
6 łyżek ziaren gorczycy
2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu
340 ml octu owocowego (u mnie mieszanka octu z białego wina i jabłkowego)
260 g cukru
Wykonanie:
Cukinie umyć, pokroić w plasterki o grubości 1 cm.
Papryki oczyścić , pokroić w krążki. ( u mnie – paski).
Szalotki obrać, podzielić na połówki.
Warzywa kolejno blanszować w osolonej wodzie.
Warstwami układać w słoikach.
Do garnka wlać 200 ml wody, dodać 4 łyżeczki wody (uznałam, że chodzi o sól), wszystkie przyprawy, ocet i cukier, gotować około 5 minut na małym ogniu.
Zalewę wlać do słoików wypełnionych warzywami. Po wystudzeniu szczelnie zamknąć, odstawić na 24 – 48 godzin.
Z podanych ilości otrzyma się 2 słoiki marynowanych warzyw po 750 g każdy.
Tyle przepis.
Moja wersja :
Z podanej ilości zalewy wyszło mi osiem ciasno upakowanych słoików o pojemności 500 ml, do czego wykorzystałam 2,5 kg papryki ( czerwonej i żółtej) i kilkanaście młodziutkich działkowych cukinii. Miałam tylko 250 g szalotek, więc kilka słoików zrobiłam z malutkimi cebulkami.
Większość przypraw ułożyłam na dnie słoików, a resztę dodałam do marynaty. O koprze zapomniałam... Do kilku słoików dołożyłam za to po gałązce tymianku i malutkiej suszonej papryczce chilli, a zamiast gorczycy, włożyłam po pół łyżeczki ziarnistej musztardy. Warzywa układałam w równe poziome warstwy w kolejności: szalotki, czerwona papryka, cukinia, papryka żółta, cukinia, papryka czerwona. Wyglądają bardzo atrakcyjnie i apetycznie.
Słoiki pasteryzowałam 10 - 15 minut.
Kolorowy, atrakcyjny wizualnie, pikantny "trójkącik" z cukinii, papryki i szalotek.

Źródło przepisu – „Wyśmienite przetwory w słojach, wekach, butelkach” wyd. KDC
Składniki:
2 cukinie
3 strąki czerwonej papryki
250 g szalotek
sól, koper
8 listków laurowych
2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
6 łyżek ziaren gorczycy
2 łyżki ziarenek czarnego pieprzu
340 ml octu owocowego (u mnie mieszanka octu z białego wina i jabłkowego)
260 g cukru
Wykonanie:
Cukinie umyć, pokroić w plasterki o grubości 1 cm.
Papryki oczyścić , pokroić w krążki. ( u mnie – paski).
Szalotki obrać, podzielić na połówki.
Warzywa kolejno blanszować w osolonej wodzie.
Warstwami układać w słoikach.
Do garnka wlać 200 ml wody, dodać 4 łyżeczki wody (uznałam, że chodzi o sól), wszystkie przyprawy, ocet i cukier, gotować około 5 minut na małym ogniu.
Zalewę wlać do słoików wypełnionych warzywami. Po wystudzeniu szczelnie zamknąć, odstawić na 24 – 48 godzin.
Z podanych ilości otrzyma się 2 słoiki marynowanych warzyw po 750 g każdy.
Tyle przepis.
Moja wersja :
Z podanej ilości zalewy wyszło mi osiem ciasno upakowanych słoików o pojemności 500 ml, do czego wykorzystałam 2,5 kg papryki ( czerwonej i żółtej) i kilkanaście młodziutkich działkowych cukinii. Miałam tylko 250 g szalotek, więc kilka słoików zrobiłam z malutkimi cebulkami.
Większość przypraw ułożyłam na dnie słoików, a resztę dodałam do marynaty. O koprze zapomniałam... Do kilku słoików dołożyłam za to po gałązce tymianku i malutkiej suszonej papryczce chilli, a zamiast gorczycy, włożyłam po pół łyżeczki ziarnistej musztardy. Warzywa układałam w równe poziome warstwy w kolejności: szalotki, czerwona papryka, cukinia, papryka żółta, cukinia, papryka czerwona. Wyglądają bardzo atrakcyjnie i apetycznie.
Słoiki pasteryzowałam 10 - 15 minut.
Ostatnią edycję dokonał moderator: