- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
tu Bea wstawiła przepis na ciasto -ja dziś je zrobiłam i prawie go nie ma.Przepyszne .Bea dziękuje za przepis ,będą powtórki
Oryginalny przepis jest tu
Mięciutkie ciasto pomarańczowe (Moist whole orange cake)
Na 10 osob :
- 2 pomarańcze (480 g)
- 110 g migdałów bez skorki uprażonych na patelni - ja orzechy laskowe juz zmielone
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 250 g zmielonych migdałów- ja dałam orzechów laskowych
- 2 ‘kopiaste’ łyżki maki
Pomarańcze włożyć do garnuszka z zimna woda i zagotować ; gotować 1 godz., następnie je osuszyć i zostawić do przestudzenia.
Piekarnik nagrzać do 160° i natłuścić tortownice sr. 22 cm.
Zmiksować uprażone migdały z 2 łyżkami cukru.
Pomarańcze przekroić na pól, wyjąć pestki i twarde ‘wierzchołki’ ; zmiksować owoce z proszkiem do pieczenia (na papkę – puree).
Jajka ubić z reszta cukru do białości. Dodać zmiksowane pomarańcze, migdały i make.
wlać do formy i piec ok. godziny (aż nóż wbity w środek będzie ‘suchy’
.
Zostawić do wystygnięcia w foremce, udekorować cukrem pudrem.
Moje uwagi
- ja dałam zmielone orzechy laskowe zamiast migdałów
-proszek do pieczenia dałam normalnie z mąka
- ubiłam osobno białka z połowa cukru ,a żółtka z reszta cukru
Oryginalny przepis jest tu

Mięciutkie ciasto pomarańczowe (Moist whole orange cake)
Na 10 osob :
- 2 pomarańcze (480 g)
- 110 g migdałów bez skorki uprażonych na patelni - ja orzechy laskowe juz zmielone
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 250 g zmielonych migdałów- ja dałam orzechów laskowych
- 2 ‘kopiaste’ łyżki maki
Pomarańcze włożyć do garnuszka z zimna woda i zagotować ; gotować 1 godz., następnie je osuszyć i zostawić do przestudzenia.
Piekarnik nagrzać do 160° i natłuścić tortownice sr. 22 cm.
Zmiksować uprażone migdały z 2 łyżkami cukru.
Pomarańcze przekroić na pól, wyjąć pestki i twarde ‘wierzchołki’ ; zmiksować owoce z proszkiem do pieczenia (na papkę – puree).
Jajka ubić z reszta cukru do białości. Dodać zmiksowane pomarańcze, migdały i make.
wlać do formy i piec ok. godziny (aż nóż wbity w środek będzie ‘suchy’
Zostawić do wystygnięcia w foremce, udekorować cukrem pudrem.
Moje uwagi
- ja dałam zmielone orzechy laskowe zamiast migdałów
-proszek do pieczenia dałam normalnie z mąka
- ubiłam osobno białka z połowa cukru ,a żółtka z reszta cukru

Ostatnią edycję dokonał moderator: