- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Ryba po messyńsku wersja qd
Składniki na 4 osoby
600 g miecznika (ryba ma być w dużych, zwartych kawałkach ; u mnie zębacz, ale sadzę że nada się również molwa, miruna nowozelandzka)
1 cebula ( najlepiej czerwona)
250 g pomidorków cherry ( lub przecier pomidorowy 300g)
2 łyżki oliwek ( zielone lub czarne, ja skłaniam się ku czarnym)
2 łyżki kaparów ( najlepiej solone, w braku solonych kapary z marynaty opłukać i odcedzić) )
tarta bułka
mielone migdały
siekana nać pietruszki
tarty parmezan lub pecorino
sól ( ostrożnie!)
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie
Sos : cebulę pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, oliwki
( odcedzone z zalewy i opłukane, można przekroić na 4 części) kapary , sól i pieprz do smaku. Gotować sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje.
Naczynie do zapiekania pomalować oliwą, dać na dno parę łyżek sosu, ułożyć kawałki ryby i przykryć resztą sosu.
Przygotować posypkę: tartą bułkę wymieszać z tartymi migdałami oraz serem i pietruszką(1: 1:1:1). Posypać rybe w sosie i upiec.
Piecze się ok. 30 min w 200 stopniach C.
Podawać należy z chrupiącą bagietką ( i popijać białym schłodzonym winem 
Składniki na 4 osoby
600 g miecznika (ryba ma być w dużych, zwartych kawałkach ; u mnie zębacz, ale sadzę że nada się również molwa, miruna nowozelandzka)
1 cebula ( najlepiej czerwona)
250 g pomidorków cherry ( lub przecier pomidorowy 300g)
2 łyżki oliwek ( zielone lub czarne, ja skłaniam się ku czarnym)
2 łyżki kaparów ( najlepiej solone, w braku solonych kapary z marynaty opłukać i odcedzić) )
tarta bułka
mielone migdały
siekana nać pietruszki
tarty parmezan lub pecorino
sól ( ostrożnie!)
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie
Sos : cebulę pokroić w cienkie półplasterki, poddusić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, oliwki
( odcedzone z zalewy i opłukane, można przekroić na 4 części) kapary , sól i pieprz do smaku. Gotować sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje.
Naczynie do zapiekania pomalować oliwą, dać na dno parę łyżek sosu, ułożyć kawałki ryby i przykryć resztą sosu.
Przygotować posypkę: tartą bułkę wymieszać z tartymi migdałami oraz serem i pietruszką(1: 1:1:1). Posypać rybe w sosie i upiec.
Piecze się ok. 30 min w 200 stopniach C.
Podawać należy z chrupiącą bagietką ( i popijać białym schłodzonym winem 
