Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Mielona wołowina smażona z cukinią*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1327201" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Mielona wołowina smażona z cukinią (mufarakat kousa)</strong></p><p></p><p>Źródło - May S. Bsisu Kuchnia arabska</p><p></p><p></p><p>Autorka podaje, że to danie w całym tego słowa znaczeniu rodzinne, bo często przygotowywane jest dla domowników, zwłaszcza dzieci, ale nie podaje się go gościom. Pachnie zielem angielskim i cynamonem.</p><p>Można je po przygotowaniu zamrozić (na pół roku).</p><p>Podaje się je z ryżem z wermiszelem i ogórkami z jogurtem.</p><p></p><p></p><p>Składniki (na 6 porcji):</p><p>2 łyżki oleju canola (rzepakowego)</p><p>1/2 kg drobno posiekanej cebuli</p><p>1/2 kg mielonej wołowiny </p><p>1/2 łyżeczki mieszanki siedmiu przypraw</p><p>1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego</p><p>szczypta czarnego pieprzu</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1 kg cukinii, pokrojonej w kostkę o boku 2, 5 cm</p><p></p><p></p><p>Najpierw przygotowałam sobie mieszankę siedmiu przypraw, mieszając utłuczone w moździerzu:</p><p>ziele angielskie (2 łyżki)</p><p>czarny pieprz (2 łyżki)</p><p>biały pieprz ( 1 łyżka)</p><p>goździki (1 1/2 łyżeczki)</p><p>oraz </p><p>mielony cynamon (1 1/2 łyżeczki)</p><p>utartą gałkę muszkatołową (1 1/2 łyżeczki)</p><p>mieloną kolendrę (1 1/2 łyżeczki)</p><p></p><p>Potem na rozgrzanym oleju poddusiłam w głębokiej patelni cebulę (ok. 5 min.), dodałam mielone mięso i przyprawy i smażyłam cały czas mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodałam cukinię i dusiłam pod przykryciem, aż zmięknie (w oryginale 35 minut, u mnie dużo krócej, bo nie cierpię rozgotowanej cukinii). Od siebie dołożyłam dla zdrowotności garść posiekanej natki pietruszki.</p><p>Podałam z ryżem basmati i ogórkami z jogurtem (khijar bi -laban), z dodatkiem czosnku i mięty (a u mnie dodatkowo koperku).</p><p></p><p>[ATTACH=full]75713[/ATTACH] </p><p></p><p>[ATTACH=full]75714[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1327201, member: 1024"] [B]Mielona wołowina smażona z cukinią (mufarakat kousa)[/B] Źródło - May S. Bsisu Kuchnia arabska Autorka podaje, że to danie w całym tego słowa znaczeniu rodzinne, bo często przygotowywane jest dla domowników, zwłaszcza dzieci, ale nie podaje się go gościom. Pachnie zielem angielskim i cynamonem. Można je po przygotowaniu zamrozić (na pół roku). Podaje się je z ryżem z wermiszelem i ogórkami z jogurtem. Składniki (na 6 porcji): 2 łyżki oleju canola (rzepakowego) 1/2 kg drobno posiekanej cebuli 1/2 kg mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki mieszanki siedmiu przypraw 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 kg cukinii, pokrojonej w kostkę o boku 2, 5 cm Najpierw przygotowałam sobie mieszankę siedmiu przypraw, mieszając utłuczone w moździerzu: ziele angielskie (2 łyżki) czarny pieprz (2 łyżki) biały pieprz ( 1 łyżka) goździki (1 1/2 łyżeczki) oraz mielony cynamon (1 1/2 łyżeczki) utartą gałkę muszkatołową (1 1/2 łyżeczki) mieloną kolendrę (1 1/2 łyżeczki) Potem na rozgrzanym oleju poddusiłam w głębokiej patelni cebulę (ok. 5 min.), dodałam mielone mięso i przyprawy i smażyłam cały czas mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodałam cukinię i dusiłam pod przykryciem, aż zmięknie (w oryginale 35 minut, u mnie dużo krócej, bo nie cierpię rozgotowanej cukinii). Od siebie dołożyłam dla zdrowotności garść posiekanej natki pietruszki. Podałam z ryżem basmati i ogórkami z jogurtem (khijar bi -laban), z dodatkiem czosnku i mięty (a u mnie dodatkowo koperku). [ATTACH=full]75713[/ATTACH] [ATTACH=full]75714[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Mielona wołowina smażona z cukinią*
Top
Bottom