Mielone z watróbką

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przyznam, że już patrzeć nie mogłam na te "Żeberka Boruty" (i chyba nie tylko ja), więc postanowiłam się ich pozbyć, smażąc dzisiaj mielone kotlety z wątróbką. Wyjątkowo udane połączenie, a obiad smakował nie tylko mnie. Przepis znalazłam w "Moim gotowaniu" sprzed wielu lat i obliczony jest dla 6 osób. Polecam.
Składniki
- 20 dkg wątróbki cielęcej (gdyby nie było, można wziąć indyczą)
- 40 dkg mielonej cielęciny
- 2 cebule (brałam średnie)
- 4 łyżki masła
- bułka kajzerka
- pół pęczka natki
- 2 jajka
- łyżeczka musztardy
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju (daję 3 łyżki oleju i 3 łyżki masła do smażenia - dla smaku i zapachu)
- sól i pieprz
- majeranek
- gałka muszkatołowa

Cebule obrać, posiekać i zeszklić na 3 łyżkach masła. Natkę umyć, posiekać. Bułkę moczyć 5 minut w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę umyć, pokroić i zemleć lub zmiksować. Według mnie miksowana nie nadaje się do tego dania, więc wrzuciłam ją do blendera i wyszła jak mielona przez maszynkę do mięsa.
Mięso mielone, wątróbkę, cebule, natkę, 1 jajko, bułkę i musztardę wyrabiamy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Z uzyskanej masy formujemy kotlety.
Drugie jajko roztrzepujemy. Każdy kotlet panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Połowę tłuszczu rozgrzewamy na patelni, wkładamy kotlety i smażymy na średnim ogniu 4 minuty z jednej strony. Dodajemy resztę tłuszczu i smażymy znów 4 minuty z drugiej strony.
Podajemy z ziemniakami purée i dowolną surówką lub jarzyną. Smacznego.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy