Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Mielone z watróbką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1503906" data-attributes="member: 10341"><p>Przyznam, że już patrzeć nie mogłam na te &quot;Żeberka Boruty&quot; (i chyba nie tylko ja), więc postanowiłam się ich pozbyć, smażąc dzisiaj mielone kotlety z wątróbką. Wyjątkowo udane połączenie, a obiad smakował nie tylko mnie. Przepis znalazłam w &quot;Moim gotowaniu&quot; sprzed wielu lat i obliczony jest dla 6 osób. Polecam.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 20 dkg wątróbki cielęcej (gdyby nie było, można wziąć indyczą)</p><p>- 40 dkg mielonej cielęciny </p><p>- 2 cebule (brałam średnie)</p><p>- 4 łyżki masła</p><p>- bułka kajzerka</p><p>- pół pęczka natki</p><p>- 2 jajka</p><p>- łyżeczka musztardy</p><p>- 1/2 szklanki tartej bułki</p><p>- 4 łyżki mąki</p><p>- 6 łyżek oleju (daję 3 łyżki oleju i 3 łyżki masła do smażenia - dla smaku i zapachu)</p><p>- sól i pieprz</p><p>- majeranek</p><p>- gałka muszkatołowa</p><p></p><p>Cebule obrać, posiekać i zeszklić na 3 łyżkach masła. Natkę umyć, posiekać. Bułkę moczyć 5 minut w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę umyć, pokroić i zemleć lub zmiksować. Według mnie miksowana nie nadaje się do tego dania, więc wrzuciłam ją do blendera i wyszła jak mielona przez maszynkę do mięsa. </p><p>Mięso mielone, wątróbkę, cebule, natkę, 1 jajko, bułkę i musztardę wyrabiamy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Z uzyskanej masy formujemy kotlety.</p><p>Drugie jajko roztrzepujemy. Każdy kotlet panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Połowę tłuszczu rozgrzewamy na patelni, wkładamy kotlety i smażymy na średnim ogniu 4 minuty z jednej strony. Dodajemy resztę tłuszczu i smażymy znów 4 minuty z drugiej strony.</p><p>Podajemy z ziemniakami purée i dowolną surówką lub jarzyną. Smacznego.</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1503906, member: 10341"] Przyznam, że już patrzeć nie mogłam na te "Żeberka Boruty" (i chyba nie tylko ja), więc postanowiłam się ich pozbyć, smażąc dzisiaj mielone kotlety z wątróbką. Wyjątkowo udane połączenie, a obiad smakował nie tylko mnie. Przepis znalazłam w "Moim gotowaniu" sprzed wielu lat i obliczony jest dla 6 osób. Polecam. [B]Składniki [/B]- 20 dkg wątróbki cielęcej (gdyby nie było, można wziąć indyczą) - 40 dkg mielonej cielęciny - 2 cebule (brałam średnie) - 4 łyżki masła - bułka kajzerka - pół pęczka natki - 2 jajka - łyżeczka musztardy - 1/2 szklanki tartej bułki - 4 łyżki mąki - 6 łyżek oleju (daję 3 łyżki oleju i 3 łyżki masła do smażenia - dla smaku i zapachu) - sól i pieprz - majeranek - gałka muszkatołowa Cebule obrać, posiekać i zeszklić na 3 łyżkach masła. Natkę umyć, posiekać. Bułkę moczyć 5 minut w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę umyć, pokroić i zemleć lub zmiksować. Według mnie miksowana nie nadaje się do tego dania, więc wrzuciłam ją do blendera i wyszła jak mielona przez maszynkę do mięsa. Mięso mielone, wątróbkę, cebule, natkę, 1 jajko, bułkę i musztardę wyrabiamy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Z uzyskanej masy formujemy kotlety. Drugie jajko roztrzepujemy. Każdy kotlet panierujemy w mące, jajku i tartej bułce. Połowę tłuszczu rozgrzewamy na patelni, wkładamy kotlety i smażymy na średnim ogniu 4 minuty z jednej strony. Dodajemy resztę tłuszczu i smażymy znów 4 minuty z drugiej strony. Podajemy z ziemniakami purée i dowolną surówką lub jarzyną. Smacznego. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Mielone z watróbką
Top
Bottom