- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Mielone
500g mięsa mielonego
1 srednia cebula
25 g masła
3 ząbki czosnku
2 łyzki bułki tartej
1 jajko
1 łyżczka soli i pieprzu
mały pęczek pietruszki
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia - najlepiej butterschmalz (chyba masło sklarowane)
po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy. Pietruszkę drobno siekamy.
2.Cebulę szklimy na maśle.
3.Wszystkie wymienione składniku (bez tymianku i rozmarynu) wraz z podsmażoną cebulą z masłem mieszamy na jednolitą masę.
4.Zwilżonymi rękoma kształtujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej.
5.Smażymy na brązowawy kolor z obydwu stron.
6.Po usmażeniu posypujemy posiekanym tymiankiem i rozmarynem
Ps1.Jako mięsa używamy najlepiej karkówki i co najważniejsze przez nas samych zmielonej lub przez rzeźnika pod naszym czujnym okiem.
Ps2.Sam mielony powiniem mieć wagę 100g i być spłaszczony od średnicy ok 8 cm.
Ps3.Jeżeli chcemy zrobić mielone z szynki to 500 g szynki mielimy z 100 gramami boczku
Ps4.Informacje z książki Lafer - Die Kunst der einfachen Küche

500g mięsa mielonego
1 srednia cebula
25 g masła
3 ząbki czosnku
2 łyzki bułki tartej
1 jajko
1 łyżczka soli i pieprzu
mały pęczek pietruszki
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia - najlepiej butterschmalz (chyba masło sklarowane)
po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy. Pietruszkę drobno siekamy.
2.Cebulę szklimy na maśle.
3.Wszystkie wymienione składniku (bez tymianku i rozmarynu) wraz z podsmażoną cebulą z masłem mieszamy na jednolitą masę.
4.Zwilżonymi rękoma kształtujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej.
5.Smażymy na brązowawy kolor z obydwu stron.
6.Po usmażeniu posypujemy posiekanym tymiankiem i rozmarynem
Ps1.Jako mięsa używamy najlepiej karkówki i co najważniejsze przez nas samych zmielonej lub przez rzeźnika pod naszym czujnym okiem.
Ps2.Sam mielony powiniem mieć wagę 100g i być spłaszczony od średnicy ok 8 cm.
Ps3.Jeżeli chcemy zrobić mielone z szynki to 500 g szynki mielimy z 100 gramami boczku
Ps4.Informacje z książki Lafer - Die Kunst der einfachen Küche
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: