Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Mielone*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1146475" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Mielone</span></strong></p><p>[ATTACH=full]65037[/ATTACH]</p><p>500g mięsa mielonego</p><p>1 srednia cebula</p><p>25 g masła</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>2 łyzki bułki tartej</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżczka soli i pieprzu</p><p>mały pęczek pietruszki</p><p>bułka tarta do panierowania</p><p>tłuszcz do smażenia - najlepiej butterschmalz (chyba masło sklarowane)</p><p>po 2 gałązki tymianku i rozmarynu</p><p></p><p>1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy. Pietruszkę drobno siekamy.</p><p>2.Cebulę szklimy na maśle.</p><p>3.Wszystkie wymienione składniku (bez tymianku i rozmarynu) wraz z podsmażoną cebulą z masłem mieszamy na jednolitą masę.</p><p>4.Zwilżonymi rękoma kształtujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej.</p><p>5.Smażymy na brązowawy kolor z obydwu stron.</p><p>6.Po usmażeniu posypujemy posiekanym tymiankiem i rozmarynem</p><p></p><p>Ps1.Jako mięsa używamy najlepiej karkówki i co najważniejsze przez nas samych zmielonej lub przez rzeźnika pod naszym czujnym okiem.</p><p>Ps2.Sam mielony powiniem mieć wagę 100g i być spłaszczony od średnicy ok 8 cm.</p><p>Ps3.Jeżeli chcemy zrobić mielone z szynki to 500 g szynki mielimy z 100 gramami boczku</p><p>Ps4.Informacje z książki Lafer - Die Kunst der einfachen Küche</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1146475, member: 140"] [B][SIZE=14]Mielone[/SIZE][/B] [ATTACH=full]65037[/ATTACH] 500g mięsa mielonego 1 srednia cebula 25 g masła 3 ząbki czosnku 2 łyzki bułki tartej 1 jajko 1 łyżczka soli i pieprzu mały pęczek pietruszki bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia - najlepiej butterschmalz (chyba masło sklarowane) po 2 gałązki tymianku i rozmarynu 1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek miażdżymy. Pietruszkę drobno siekamy. 2.Cebulę szklimy na maśle. 3.Wszystkie wymienione składniku (bez tymianku i rozmarynu) wraz z podsmażoną cebulą z masłem mieszamy na jednolitą masę. 4.Zwilżonymi rękoma kształtujemy kotlety, które panierujemy w bułce tartej. 5.Smażymy na brązowawy kolor z obydwu stron. 6.Po usmażeniu posypujemy posiekanym tymiankiem i rozmarynem Ps1.Jako mięsa używamy najlepiej karkówki i co najważniejsze przez nas samych zmielonej lub przez rzeźnika pod naszym czujnym okiem. Ps2.Sam mielony powiniem mieć wagę 100g i być spłaszczony od średnicy ok 8 cm. Ps3.Jeżeli chcemy zrobić mielone z szynki to 500 g szynki mielimy z 100 gramami boczku Ps4.Informacje z książki Lafer - Die Kunst der einfachen Küche [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Mielone*
Top
Bottom