- Wrz 11, 2006
- 138
- 0
- 0
składniki:
50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
1 FIX do kotletów mielonych,
2 łyżki orzeszków ziemnych,
2 łyżki posiekanej pietruszki,
1-2 cebule,
1 ząbek czosnku,
7-8 suszonych śliwek bez pestek,
5-6 łyżek białego wina (wytrawnego),
zioła prowansalskie, cynamon mielony (opcjonalnie),
wykonanie:
Cebule i czosnek obrać a nastepnie posiekać.
Orzeszki oraz śliwki pokroić drobno.
Mięso przygotować wg przepisu na FIX-ie.
Następnie dodać: cebulkę, czosnek, orzeszki, śliwki, zioła i 1 łyżkę pietruszki.
Można dodać szczyptę cynamonu, wtedy kuleczki mięsne będą miały taki lekko egzotyczny posmak.
Z mięsa uformować kuleczki, następnie obtaczać je w mące i usmażyć na oleju.
Do pozostałego na patelni sosu dodać wino i tyle samo wody.
Gotować jakieś 10 minut.
Kuleczki podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz sosem. Posypać natką.
S*M*A*C*Z*N*E*G*O
50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
1 FIX do kotletów mielonych,
2 łyżki orzeszków ziemnych,
2 łyżki posiekanej pietruszki,
1-2 cebule,
1 ząbek czosnku,
7-8 suszonych śliwek bez pestek,
5-6 łyżek białego wina (wytrawnego),
zioła prowansalskie, cynamon mielony (opcjonalnie),
wykonanie:
Cebule i czosnek obrać a nastepnie posiekać.
Orzeszki oraz śliwki pokroić drobno.
Mięso przygotować wg przepisu na FIX-ie.
Następnie dodać: cebulkę, czosnek, orzeszki, śliwki, zioła i 1 łyżkę pietruszki.
Można dodać szczyptę cynamonu, wtedy kuleczki mięsne będą miały taki lekko egzotyczny posmak.
Z mięsa uformować kuleczki, następnie obtaczać je w mące i usmażyć na oleju.
Do pozostałego na patelni sosu dodać wino i tyle samo wody.
Gotować jakieś 10 minut.
Kuleczki podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz sosem. Posypać natką.

