- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Mięsny tort z włoskim akcentem
250 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4 łyżki oliwki
500 g wołowego mięsa mielonego
po kopiastej łyżeczce soli i pieprzu
płat ciasta francuskiego
200 g Mascarpone
100 ml mleka i śmietany
2 jajka i 1 żółtko
1. Jeżeli posiadamy świeży szpinak to go 3 minuty w osolonej wodzie gotujemy a następnie mocno odciskamy. Jeżeli posiadamy mrożony to rozmrażamy i mocno odciskamy.
2. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
3. Rozgrzewamy olej, dodajemy mielone wołowe , rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę , czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko przez 5 minut smażymy a na koniec dodajemy szpinak i jeszcze następne 5 minut dusimy. Następnie potrawę chłodzimy.
4. Przygotowujemy formę do tatr. Na niej układamy ciasto francuskie, nakłuwamy widelcem i na nie wsypujemy mięso.
5. Mleko, śmietanę, jajka i żółtko mieszamy na jednolitą masę ,solimy i pieprzymy, następnie wlewamy na mielone mięso. Ma samą górę kładziemy kleksy z mascarpone (najlepiej pomieszane z odrobiną gorgonzola)
6. Pieczemy w temp 200 przez 30 minut
Ps.1 Wspaniale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Ps.2 Potrawa pochodzi z - annemarie wildeisen s KOCHEN http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...ckfleischtorte/ ( znacznie lepsze zdjęcie)

250 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4 łyżki oliwki
500 g wołowego mięsa mielonego
po kopiastej łyżeczce soli i pieprzu
płat ciasta francuskiego
200 g Mascarpone
100 ml mleka i śmietany
2 jajka i 1 żółtko
1. Jeżeli posiadamy świeży szpinak to go 3 minuty w osolonej wodzie gotujemy a następnie mocno odciskamy. Jeżeli posiadamy mrożony to rozmrażamy i mocno odciskamy.
2. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
3. Rozgrzewamy olej, dodajemy mielone wołowe , rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę , czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko przez 5 minut smażymy a na koniec dodajemy szpinak i jeszcze następne 5 minut dusimy. Następnie potrawę chłodzimy.
4. Przygotowujemy formę do tatr. Na niej układamy ciasto francuskie, nakłuwamy widelcem i na nie wsypujemy mięso.
5. Mleko, śmietanę, jajka i żółtko mieszamy na jednolitą masę ,solimy i pieprzymy, następnie wlewamy na mielone mięso. Ma samą górę kładziemy kleksy z mascarpone (najlepiej pomieszane z odrobiną gorgonzola)
6. Pieczemy w temp 200 przez 30 minut
Ps.1 Wspaniale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Ps.2 Potrawa pochodzi z - annemarie wildeisen s KOCHEN http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...ckfleischtorte/ ( znacznie lepsze zdjęcie)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: