Mieso mielone zapiekane z dymka i zoltym serem

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
składniki
0,5 kg wieprzowego mielonego miesa
2 jajka
3 lyzki tartej bulki lub jedna czerstwa buleczka
sol, pieprz
mielona slodka papryka
2 plastry zoltego sera
jedna cebulka dymka lub kawaleczek pora
1 duzy pomidor
przyprawa typu czerwony delikat

sposób przygotowania
to przepyszne danie zaczynam od rozgniecienia mieska widelcem, przyprawiam je sola, pieprzem, slodka papryka, i przyprawa czerwony Delikat, dobrze mieszam i odstawiam na bok. W tym czasie kroje dymke na drobniutkie krazki, ser zolty w drobna kostke a pomidor obieram i kroje w plastry. do mieska wsypuje bulke tarta ( jesli uzywam tej zwyklej to ja wczesniej mocze chwile w wodzie i odcisnieta dodaje do mieska), jajka i dobrze wszystko razem wyrabiam, na koniec do masy dodaje dymke i ser, i dobrze mieszam. blaszke 35x40 cm wykladam folia aluminiowa (blyszczaca strona na dol), i na folie wykladam mase, ma powstac warstwa grubosci mniej wiecej 1,5-2 cm , zostawiam z jedego boku blaszki 2 cm miejsca wolnego by tam splynal tluszczyk i woda. na miesku ukladam plastry pomidora i po odrobince zoltego sera. wszytsko zapiekam we wczesniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 30-40 min. po wyjeciu kroje na 8 kwadratow i podaje z ziemniaczkami.

dodatkowe informacje
bardzo dobrze smakuje takze z drobno pokrojona czerwona papryka zamiast sera.

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
troche sie spieka ale niezbyt mocno bo lezy na mokrych pomidorach, mozna tez przykryc to serkim na samym koncu pieczenia
icon_smile.gif

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
hmmm Ruziu ja to chyba dzis zrobie - mialy byc mielone o bozemu - ale ten przepis mi sie bardzo podoba bo nie trzeba smazyc - czyli odpada tluszcz... i ten pomidor do mnie przemawia.. kurcze lece jesc sniadanie bo sie glodna zrobilam przez to danie

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Asika, no i zrobilas to danie? Bo mnie na nie naszla chetka i potrzebuje pozytywnych opinii, ktore by mnie przekonaly, ze to dobry wybor :mrgreen:.

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Odkopalam, zrobie dzis, odmrozilam mieso mielone, a nie mialam ochoty na tradycyjne kotlety, spagetti czy lasgne, sprobuje, moze wyjdzie, musi, w koncu trudne nie jest.
icon_wink.gif

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Zrobilam, dalam jeszcze papryke i cebule na wierzch pod ser. Dzieci zjadly a i posypalam kukurydza. Maz jak przyjdzie to oceni, ale nam smakowalo.
mniam.gif
Zdjecie spoznione, bo czesc zjedzona.

IMG_2706.JPG

Załączniki

• IMG_2706.JPG
    IMG_2706.JPG
    292.2 KB · Wyświetleń: 0

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Wygląda i brzmi apetycznie :D Dziś będzie na obiad!! Ale w wersji Ani - trochę danie wzbogacę: papryka, dużo cebuli, kukurydza i może pieczarki? :D

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Wyszło przepyszne! Wpisuję na stałe do mego menu :D

morella

Member
Wrz 24, 2005
393
0
0
I ja zrobilam to danko
icon_smile.gif
Naprawde pycha bylo
mniam.gif
Dzieki ruziu za latwy i smaczny przepisik
bussi.gif

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Brzmi apetycznie, właśnie szukam inspiracji na jutrzejszy obiad w roli gównej z mięskiem mielonym, iiiiiiiii...chyba zgłodniałam. Lecę do kuchni coś przekąsić
icon_mrgreen.gif

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Zrobiłam mięsko z pieczarkami i żółtym serem i było wyśmienite jedzonko. Do tego pieczone ziemniaczki i suróweczka. Niestety nie miałam pomidorów, wiec obyło się bez nich, ale myślę, że nadałyby potrawie bardziej wyrazisty smaczek. Nastepnym razem zrobię z pomidorkami, dzięki Ruziu za inspirację na dzisiejszy obiad
cvety.gif

nadhia

Member
Gru 16, 2006
182
0
16
kiedyś zrobiłam coś takiego pod nazwą pieczeń rzymska, tylko że po pomidorki były ułożone w jeszcze jednej warstwie w środku miąska. Pychotka.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Szukałam czegoś z mielonym mięsem, tak by to nie były znowu klopsiki lub kotlety, i znalazłam tą pachnącą i soczystą zapiekankę
lecker.gif

We dwójkę nie mogliśmy się oderwać od foremki dopóki nie skończyliśmy
mniam.gif

Zrobiłam z papryką, cukinią i pomidorami i na 5 minut przed końcem dałam grubą warstwę utartego sera
lecker.gif

Dziękuję za przepis na przepyszne jedzonko
lecker.gif

na pewno nie raz go wykorzystam, bo jest cudowny
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy