Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Mięso słodko - kwaśne z pędami bambusa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 969884" data-attributes="member: 12418"><p>Podane ilości składników cytuję z książki.</p><p>Ja zmniejszyłam wszystkie o połowę i to jest wystarczająca ilość na dwie duże porcje.</p><p><strong>Składniki:</strong> (na 4 porcje)</p><p>- 2 dkg grzybów mun</p><p>- 1 puszka pędów bambusa</p><p>- 4 średnie pory</p><p>- 60 dkg sznyclówki wieprzowej</p><p>- 4 łyżki oleju sojowego</p><p>- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej</p><p>- 8 łyżek chińskiego octu</p><p>- szczypta soli</p><p>- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu</p><p>- 4 łyżki cukru</p><p>- 8 łyżek sosu sojowego (słodko - pikantny)</p><p>- 200 ml rosołu z kury</p><p>- 2 łyżki mąki kukurydzianej</p><p></p><p>Grzyby przygotować według opisu na opakowaniu.</p><p>Pędy bambusa osączyć, pokroić na krótsze paski.</p><p>Pory oczyścić, umyć i pokroić w paski.</p><p>Mięso umyć, również pokroić w wąskie paski.</p><p>W woku zagrzać 2 łyżki oleju, usmażyć na nim mięso, dodać przyprawę chińską i zdjąć z patelni.</p><p>Na pozostałym oleju podsmażyć pędy bambusa, pory i grzyby.</p><p>przyprawić wszystko na słodko - kwaśny smak solą, octem, cukrem, pieprzem i sosem sojowym.</p><p>Dolać rosół z kury.</p><p>Warzywa smażyć ok. 2 minut (mieszając), po czym dodać mięso.</p><p>Mąkę kukurydzianą wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu i wszystko zagotować.</p><p>Podawać na gorąco.</p><p></p><p>Kto nie lubi zagęszczanych sosów może zrezygnować z dodania mąki.</p><p></p><p>Źródło: &quot;Kuchnia chińska. Encyklopedia smakosza&quot; R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 969884, member: 12418"] Podane ilości składników cytuję z książki. Ja zmniejszyłam wszystkie o połowę i to jest wystarczająca ilość na dwie duże porcje. [B]Składniki:[/B] (na 4 porcje) - 2 dkg grzybów mun - 1 puszka pędów bambusa - 4 średnie pory - 60 dkg sznyclówki wieprzowej - 4 łyżki oleju sojowego - 2 łyżeczki przyprawy chińskiej - 8 łyżek chińskiego octu - szczypta soli - 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu - 4 łyżki cukru - 8 łyżek sosu sojowego (słodko - pikantny) - 200 ml rosołu z kury - 2 łyżki mąki kukurydzianej Grzyby przygotować według opisu na opakowaniu. Pędy bambusa osączyć, pokroić na krótsze paski. Pory oczyścić, umyć i pokroić w paski. Mięso umyć, również pokroić w wąskie paski. W woku zagrzać 2 łyżki oleju, usmażyć na nim mięso, dodać przyprawę chińską i zdjąć z patelni. Na pozostałym oleju podsmażyć pędy bambusa, pory i grzyby. przyprawić wszystko na słodko - kwaśny smak solą, octem, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Dolać rosół z kury. Warzywa smażyć ok. 2 minut (mieszając), po czym dodać mięso. Mąkę kukurydzianą wymieszać z odrobiną wody, dodać do sosu i wszystko zagotować. Podawać na gorąco. Kto nie lubi zagęszczanych sosów może zrezygnować z dodania mąki. Źródło: "Kuchnia chińska. Encyklopedia smakosza" R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Mięso słodko - kwaśne z pędami bambusa*
Top
Bottom