Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Mięso w stylu kaukaskim*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1255167" data-attributes="member: 692"><p><strong>Składniki</strong></p><p>4-5 kotletów schabowych bez kości lub ładne kawałki łopatki lub od szynki w formie kotleta</p><p>(albo podobna ilość kotletów z indyka , lub wołowiny)</p><p>2 łyżki chmeli – suneli ( <em>aromatyczna, lecz nie ostra mieszanka przypraw, tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich, zwłaszcza w Gruzji. W pełnej recepturze występują suszone, drobno zmielone zioła: bazylia ,berberys, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran. W skład wersji uproszczonej wchodzą tylko: bazylia, ostra papryka, koper, kolendra, majeranek i szafran)</em></p><p>sól</p><p>4 łyżeczki adżiki abchazkiej (<em> albo 4 rozdrobnione ząbki czosnku, 4 łyżeczki siekanych drobno orzechów włoskich, 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki)</em></p><p>4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron lub arachidowego lub z orzechów włoskich.</p><p>1 szklanka białego wytrawnego wina + 1 szklanka wody</p><p>2 łyżki suszonych moreli (pokrojonych w paseczki)</p><p>1 cebula średniej wielkości</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong></p><p></p><p>Mięso wyporcjować, natrzeć chmeli- suneli i odłożyć na 24 h do lodówki.</p><p>Następnego dnia w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, obsmażyć mięso, wyjąć je na talerz. Na tym samym tłuszczu lekko zezłocić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podlać wodą, zagotować, dodać adżikę, rozprowadzić, posolić calość, dodać morele , włożyć mięso i zalać winem i wodą. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas wyjąć mięso i część moreli na talerz, resztę zmiksować żyrafą by zagęścić sos. Włożyć mięso wraz z pozostałymi morelami z powrotem do garnka, ewentualnie dosolić. </p><p>Podawać z ryżem lub pszennym pieczywem.</p><p>Uwaga: nie dodaje sie pomidorów w żadnej postaci!</p><p></p><p>[ATTACH=full]70937[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis autorski qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1255167, member: 692"] [B]Składniki[/B] 4-5 kotletów schabowych bez kości lub ładne kawałki łopatki lub od szynki w formie kotleta (albo podobna ilość kotletów z indyka , lub wołowiny) 2 łyżki chmeli – suneli ( [I]aromatyczna, lecz nie ostra mieszanka przypraw, tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich, zwłaszcza w Gruzji. W pełnej recepturze występują suszone, drobno zmielone zioła: bazylia ,berberys, ostra papryka, pietruszka, seler, koper, kolendra, liść laurowy, cząber, mięta, majeranek, kozieradka, hyzop oraz krokosz barwierski lub szafran. W skład wersji uproszczonej wchodzą tylko: bazylia, ostra papryka, koper, kolendra, majeranek i szafran)[/I] sól 4 łyżeczki adżiki abchazkiej ([I] albo 4 rozdrobnione ząbki czosnku, 4 łyżeczki siekanych drobno orzechów włoskich, 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki)[/I] 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron lub arachidowego lub z orzechów włoskich. 1 szklanka białego wytrawnego wina + 1 szklanka wody 2 łyżki suszonych moreli (pokrojonych w paseczki) 1 cebula średniej wielkości [B]Wykonanie[/B] Mięso wyporcjować, natrzeć chmeli- suneli i odłożyć na 24 h do lodówki. Następnego dnia w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, obsmażyć mięso, wyjąć je na talerz. Na tym samym tłuszczu lekko zezłocić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podlać wodą, zagotować, dodać adżikę, rozprowadzić, posolić calość, dodać morele , włożyć mięso i zalać winem i wodą. Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas wyjąć mięso i część moreli na talerz, resztę zmiksować żyrafą by zagęścić sos. Włożyć mięso wraz z pozostałymi morelami z powrotem do garnka, ewentualnie dosolić. Podawać z ryżem lub pszennym pieczywem. Uwaga: nie dodaje sie pomidorów w żadnej postaci! [ATTACH=full]70937[/ATTACH] Przepis autorski qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Mięso w stylu kaukaskim*
Top
Bottom