Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mięso wołowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 861113" data-attributes="member: 59"><p>Dodaje jeszcze informacje do grilowania i pieczenia </p><p></p><p>Temperatura grila i poziom, na ktorym grilujemy zalezy od tego CO robimy. </p><p>Szybko, a w wysokich temperaturach robi sie wolowine. Zaleznie od tego jaki ma wyjsc stek naciskamy srawdzajac twardosc. </p><p>Rare czyli surowy w srodku ma elastycznosc policzka, medium (srednio zrobiony) brody, a well done czubka nosa. </p><p>Mozna tez posluzyc sie dlonia dotykajac kolejnymi palcami do kciuka dotykamy poduszeczki na dloni przy kciuku. </p><p>Dla uzywajacych termometr podaje w nawiasach temperature jaka oznacza, ze mieso jest zrobione</p><p>Z palcem wskazujacym - rare (140F)</p><p>Ze srodkowy - medium rare (150)</p><p>Z serdecznym - medium (160)</p><p>Z malym - well done (170) </p><p></p><p>Jesli chodzi o pieczenie </p><p>rare - na kazdy funt (454g) przeznaczamy 15 min + 15 min (czyli 1,5 kg bedzie godzina: 3x15 + 15)</p><p>medium - 20 min na kazdy funt + dodatkowe 20 min</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 861113, member: 59"] Dodaje jeszcze informacje do grilowania i pieczenia Temperatura grila i poziom, na ktorym grilujemy zalezy od tego CO robimy. Szybko, a w wysokich temperaturach robi sie wolowine. Zaleznie od tego jaki ma wyjsc stek naciskamy srawdzajac twardosc. Rare czyli surowy w srodku ma elastycznosc policzka, medium (srednio zrobiony) brody, a well done czubka nosa. Mozna tez posluzyc sie dlonia dotykajac kolejnymi palcami do kciuka dotykamy poduszeczki na dloni przy kciuku. Dla uzywajacych termometr podaje w nawiasach temperature jaka oznacza, ze mieso jest zrobione Z palcem wskazujacym - rare (140F) Ze srodkowy - medium rare (150) Z serdecznym - medium (160) Z malym - well done (170) Jesli chodzi o pieczenie rare - na kazdy funt (454g) przeznaczamy 15 min + 15 min (czyli 1,5 kg bedzie godzina: 3x15 + 15) medium - 20 min na kazdy funt + dodatkowe 20 min [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mięso wołowe
Top
Bottom