Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mieszanki przyprawowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 1695" data-attributes="member: 39"><p>Wklejam i mam nadzieję, że Linn sie nie obrazi </p><p></p><p><strong>Przyprawa korzenna do pierników wg Linn</strong></p><p>- 50 g cynamonu </p><p>- 50 g kardamonu </p><p>- 30 g mielonego pieprzu </p><p>- 15 g mielonych gozdzikow </p><p>- 15 gr. mielonego imbiru </p><p>- 10 g mielonego ziela angielskiego </p><p>- 10 g mielonej galki muszkatolowej </p><p>Gałka muszkatołowa może być tarta. We Włoszech gałki są sprzedawane razem z maleńka tareczka. Mogłyby na niej trzeć ser myszki; oczywiście, gdyby robiły serowe zapiekanki. Jeśli nie ma się jakiegoś składnika, to trudno. Mnie najczęściej brakuje ziela angielskiego, które tutaj używane jest bardzo rzadko (właściwie nikt go nie zna). Oczywiście można zrobić mniejsza porcje albo podzielić się z kimś innym. Dodawanie anyżku do takiej mieszanki, nie jest najlepszym pomysłem. Jest on zawsze wyczuwalny, a nie każdy go lubi (ja też nie). Moim zdaniem zresztą do klasycznego piernika zupełnie nie pasuje. Ciasteczka anyżkowe to cos zupełnie innego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 1695, member: 39"] Wklejam i mam nadzieję, że Linn sie nie obrazi [B]Przyprawa korzenna do pierników wg Linn[/B] - 50 g cynamonu - 50 g kardamonu - 30 g mielonego pieprzu - 15 g mielonych gozdzikow - 15 gr. mielonego imbiru - 10 g mielonego ziela angielskiego - 10 g mielonej galki muszkatolowej Gałka muszkatołowa może być tarta. We Włoszech gałki są sprzedawane razem z maleńka tareczka. Mogłyby na niej trzeć ser myszki; oczywiście, gdyby robiły serowe zapiekanki. Jeśli nie ma się jakiegoś składnika, to trudno. Mnie najczęściej brakuje ziela angielskiego, które tutaj używane jest bardzo rzadko (właściwie nikt go nie zna). Oczywiście można zrobić mniejsza porcje albo podzielić się z kimś innym. Dodawanie anyżku do takiej mieszanki, nie jest najlepszym pomysłem. Jest on zawsze wyczuwalny, a nie każdy go lubi (ja też nie). Moim zdaniem zresztą do klasycznego piernika zupełnie nie pasuje. Ciasteczka anyżkowe to cos zupełnie innego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Mieszanki przyprawowe
Top
Bottom