Miętowe Semifreddo

Gladys

Member
Maj 13, 2009
5
0
0
3 żółtka
250g mascarpone
cukier, do smaku (ja ok 5 łyżek)
starta skórka cytrynowa - z pół łyżeczki
likier miętowy - 2 łyżki
kakao - do oprószenia
liście mięty - do dekoracji

Żółtka utarłam mikserem z cukrem na gładki kogel mogel, dodałam skórkę cytrynową, wmiksowałam mascarpone, na gładka masę.

połowę masy wlałam do wyłożonej przezroczystą folią foremki, oprószyłam kakao. Do drugiej części masy dolałam 2 łyżki likieru miętowego, dokładnie utarłam mikserem, ostrożnie wylałam na warstwę kakao, udekorowałam listkami świeżej mięty i wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin. I pyszny deserek, idealny na upały, gotowy
icon_smile.gif

cale_sf.JPG
pol_mietowego_sf.JPG
we_formie_mietowe_sf.JPG
 

Załączniki

  • cale_sf.JPG
    cale_sf.JPG
    46.3 KB · Wyświetleń: 1
  • pol_mietowego_sf.JPG
    pol_mietowego_sf.JPG
    40.9 KB · Wyświetleń: 1
  • we_formie_mietowe_sf.JPG
    we_formie_mietowe_sf.JPG
    60.9 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy