Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Mietowo-zielone risotto z ziolami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AgusiaH" data-source="post: 101389" data-attributes="member: 80"><p>w/g ksiazki Elizabeth Wolf- Cohen "Rice and Risotto"</p><p></p><p>2 lyzki masla</p><p>450g swiezego lub mrozonego zielonego groszku</p><p>1 kg swiezego szpinaku dosc drobno pokrojonego</p><p>1 peczek posiekanej swiezej miety </p><p>2 lyzki posiekanej swiezej bazylii</p><p>2 lyzki posiekanego swiezego oregano</p><p>1 duza szczypta swiezo startej galki muszkatolowej</p><p>4 lyzki mascarpone (lub gestej smietany)</p><p></p><p>2 lyzki oliwy extra vergine</p><p>1 duza cebula drobno posiekana w kostke</p><p>4 lodygi selera naciowego ( z liscmi) drobno posiekane</p><p>2 zabki czosnku drobno posiekane lub przecisniete przez praske</p><p>1/2 lyzeczki suszonego tymianku</p><p>300g ryzu arborio</p><p>50 ml wytrawnego bialego wermutu</p><p>1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego</p><p>80g swiezo utartego parmezanu</p><p></p><p>Na 1 lyzce masla smazymy krotko groszek, szpinak, liscie miety, bazylie i oregano. Doprawiamy galka muszkatolowa, lekko studzimy. Dodajemy mascarpone. ( w oryginalnym przepisie polecaja to jeszcze troche zmiksowac w malakserze, ale moim zdaniem smaczniejsze jest tylko drobno posiekane).</p><p></p><p>Rozgrzac oliwe z pozostala lyzka masla. Dodac cebule, seler, czosnek i tymianek. Smazyc az sie zeszkla. Dodac oplukany ryz i smazyc mieszajac ok. 2 min. Dodac wermut. Gdy juz prawie wyparuje dolac 1 szkl wrzacego bulionu. Gotowac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az sie prawie wchlonie. Kontynuowac dodawanie bulionu po ok. 1/2 szkl co kilka minut , czekajac przed dodaniem, az poprzednia porcja sie wchlonie. W sumie zajmuje to ok. 25-30 min. </p><p></p><p>Do miekkiego ryzu dodajemy mieszanke szpinakowo-ziolowa. Delikatnie mieszamy. Posypujemy parmezanem.</p><p></p><p>PS. To juz nie bedzie po wlosku, ale jak nie mam swiezego oregano i bazylii to dodaje pietruszki, szczypiorku i koperku. Ta wersja tez jest bardzo smaczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AgusiaH, post: 101389, member: 80"] w/g ksiazki Elizabeth Wolf- Cohen "Rice and Risotto" 2 lyzki masla 450g swiezego lub mrozonego zielonego groszku 1 kg swiezego szpinaku dosc drobno pokrojonego 1 peczek posiekanej swiezej miety 2 lyzki posiekanej swiezej bazylii 2 lyzki posiekanego swiezego oregano 1 duza szczypta swiezo startej galki muszkatolowej 4 lyzki mascarpone (lub gestej smietany) 2 lyzki oliwy extra vergine 1 duza cebula drobno posiekana w kostke 4 lodygi selera naciowego ( z liscmi) drobno posiekane 2 zabki czosnku drobno posiekane lub przecisniete przez praske 1/2 lyzeczki suszonego tymianku 300g ryzu arborio 50 ml wytrawnego bialego wermutu 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego 80g swiezo utartego parmezanu Na 1 lyzce masla smazymy krotko groszek, szpinak, liscie miety, bazylie i oregano. Doprawiamy galka muszkatolowa, lekko studzimy. Dodajemy mascarpone. ( w oryginalnym przepisie polecaja to jeszcze troche zmiksowac w malakserze, ale moim zdaniem smaczniejsze jest tylko drobno posiekane). Rozgrzac oliwe z pozostala lyzka masla. Dodac cebule, seler, czosnek i tymianek. Smazyc az sie zeszkla. Dodac oplukany ryz i smazyc mieszajac ok. 2 min. Dodac wermut. Gdy juz prawie wyparuje dolac 1 szkl wrzacego bulionu. Gotowac na malym ogniu, ciagle mieszajac, az sie prawie wchlonie. Kontynuowac dodawanie bulionu po ok. 1/2 szkl co kilka minut , czekajac przed dodaniem, az poprzednia porcja sie wchlonie. W sumie zajmuje to ok. 25-30 min. Do miekkiego ryzu dodajemy mieszanke szpinakowo-ziolowa. Delikatnie mieszamy. Posypujemy parmezanem. PS. To juz nie bedzie po wlosku, ale jak nie mam swiezego oregano i bazylii to dodaje pietruszki, szczypiorku i koperku. Ta wersja tez jest bardzo smaczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Mietowo-zielone risotto z ziolami
Top
Bottom