Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Migdałek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sabuto" data-source="post: 1369946" data-attributes="member: 37751"><p>Takie ciasto jadłam w cukierni i postanowiłam odtworzyć w domu. Wykorzystałam przepis na amoniaczki.</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong> 50 dkg mąki pszennej</p><p> 20 dkg margaryny</p><p> 4 żółtka ( białka ubijamy z 3/4 szkl cukru i odstawiamy będzie beza na plackach)</p><p> 1/2 szkl cukru pudru</p><p> 2 płaskie łyżeczki amoniaku rozpuszczamy w 1/2 szkl kwaśnej śmietany</p><p></p><p>Zagniatamy ciasto oczywiście bez białek i dzielimy na 3 części każdą część wałkujemy dość cienko układamy w blaszkach, jak posiadamy trzy jednakowe ,jak nie to robimy pojedynczo placek za plackiem. U bitą pianę z cukrem dzielimy też na trzy części i smarujemu każdy placek i posypujemy płatkami migdałowymi na 3 placki wystarczy </p><p>10 dkg płatków migdałowych.</p><p>Placki piekłam ok. 15 min każdy w 180* C (moja blaszka 25/35cm u góry) </p><p></p><p>Upieczone wystudzone placki przekładamy masą budyniową z dodatkiem olejku migdałowego można dodać likier o smaku migdałowym. </p><p>Ja robię taką zwykłą masę budyniową można zrobić swoją czasem ma ktoś ulubioną.</p><p></p><p><strong>Masa budyniowa:</strong>1budyn śmietankowy+ 2 szkl mleka + 2 łyżki mąki pszennej + 7 łyżek cukru + kilka kropli olejku migdalowego z tych składników ugotować budyń wystudzić i utrzeć z kostką </p><p>masła.</p><p>Amoniak musi być świeży bo jak pierwszy raz robiłam to miałam starszy i placki wyszły twarde,a mają być kruchutkie i nie trzeba długo czekać ciasto dobrze się kroi.</p><p></p><p>[ATTACH=full]78586[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sabuto, post: 1369946, member: 37751"] Takie ciasto jadłam w cukierni i postanowiłam odtworzyć w domu. Wykorzystałam przepis na amoniaczki. [B]Ciasto:[/B] 50 dkg mąki pszennej 20 dkg margaryny 4 żółtka ( białka ubijamy z 3/4 szkl cukru i odstawiamy będzie beza na plackach) 1/2 szkl cukru pudru 2 płaskie łyżeczki amoniaku rozpuszczamy w 1/2 szkl kwaśnej śmietany Zagniatamy ciasto oczywiście bez białek i dzielimy na 3 części każdą część wałkujemy dość cienko układamy w blaszkach, jak posiadamy trzy jednakowe ,jak nie to robimy pojedynczo placek za plackiem. U bitą pianę z cukrem dzielimy też na trzy części i smarujemu każdy placek i posypujemy płatkami migdałowymi na 3 placki wystarczy 10 dkg płatków migdałowych. Placki piekłam ok. 15 min każdy w 180* C (moja blaszka 25/35cm u góry) Upieczone wystudzone placki przekładamy masą budyniową z dodatkiem olejku migdałowego można dodać likier o smaku migdałowym. Ja robię taką zwykłą masę budyniową można zrobić swoją czasem ma ktoś ulubioną. [B]Masa budyniowa:[/B]1budyn śmietankowy+ 2 szkl mleka + 2 łyżki mąki pszennej + 7 łyżek cukru + kilka kropli olejku migdalowego z tych składników ugotować budyń wystudzić i utrzeć z kostką masła. Amoniak musi być świeży bo jak pierwszy raz robiłam to miałam starszy i placki wyszły twarde,a mają być kruchutkie i nie trzeba długo czekać ciasto dobrze się kroi. [ATTACH=full]78586[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Migdałek
Top
Bottom