Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Migdałonez*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 751056" data-attributes="member: 2721"><p><strong><span style="font-size: 26px"><span style="color: #006400">Migdałonez, czyli &quot;majonez&quot; z migdałów, bez jajek</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 26px"><span style="color: #006400"></span></span></strong></p><p>[ATTACH=full]32551[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis znalazłam <a href="http://www.chefkoch.de/rezepte/475081141320316/Almonnaise.html" target="_blank">tu</a> .Pomyślałam, że może przydac się osobon niejedzącym jajek. Konsystencja nie jest tak gładka jak w tradycyjnym majonezie, ale smak jest bardzo zbliżony. Uważam, że warto poeksperymentowac z tym przepisem, migdałonez może być całkiem niezłym zastępstwem majonezu, np. jako sos sałatkowy.</p><p></p><p>80 d migdałów bez skórki ( paczka)</p><p>tyle samo wody</p><p>oleju tyle co wody i migdałów razem</p><p>szczypta cukru</p><p>szczypta pieprzu cayenne</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>nieduży zabek czosnku</p><p></p><p></p><p></p><p>Migdały i wodę zmiksować blenderem w wysokim pojemniku na mozliwie najgładszą masę. Dodać czosnek i przyprawy. </p><p>Następnie cienkim strumykiem wlewać olej, mieszając tworzący się sos blenderem.</p><p>W miarę dodawania okeju sos gęstnieje, mój zdęstniał do konsystencji smietany 18%.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 751056, member: 2721"] [B][SIZE=12][COLOR=#006400]Migdałonez, czyli "majonez" z migdałów, bez jajek [/COLOR][/SIZE][/B] [ATTACH=full]32551[/ATTACH] Przepis znalazłam [URL="http://www.chefkoch.de/rezepte/475081141320316/Almonnaise.html"]tu[/URL] .Pomyślałam, że może przydac się osobon niejedzącym jajek. Konsystencja nie jest tak gładka jak w tradycyjnym majonezie, ale smak jest bardzo zbliżony. Uważam, że warto poeksperymentowac z tym przepisem, migdałonez może być całkiem niezłym zastępstwem majonezu, np. jako sos sałatkowy. 80 d migdałów bez skórki ( paczka) tyle samo wody oleju tyle co wody i migdałów razem szczypta cukru szczypta pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli nieduży zabek czosnku Migdały i wodę zmiksować blenderem w wysokim pojemniku na mozliwie najgładszą masę. Dodać czosnek i przyprawy. Następnie cienkim strumykiem wlewać olej, mieszając tworzący się sos blenderem. W miarę dodawania okeju sos gęstnieje, mój zdęstniał do konsystencji smietany 18%. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Migdałonez*
Top
Bottom