Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Migdałowa tarta z truskawkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 990494" data-attributes="member: 592"><p>Bardzo smaczna tarta , przepis znaleziony przez <a href="http://table-table.blogspot.com/2010/06/podsumowujac-chciaabym-zaprosic.html" target="_blank">Poleczkę </a></p><p></p><p>[ATTACH=full]53801[/ATTACH]</p><p><strong>Migdałowa tarta z truskawkami</strong></p><p>Na formę o średnicy 26.5cm-moja miała 28 cm i tak ledwo masę zmieściłam , trochę wykipiało</p><p><strong>Spód tarty I</strong></p><p></p><p>350g mąki pszennej(krupczatki i mąki semoliny w stosunku 1:1)</p><p>225g zimnego masła, podzielonego na kostki</p><p>100g drobnego cukru do wypieków</p><p>żółtka z 3 dużych jajek</p><p></p><p>Mąkę przesiać do miski.</p><p>Dodać cukier, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.</p><p>Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.</p><p>Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.</p><p>Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut.</p><p>Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut.</p><p>Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.</p><p>Wystudzić.</p><p><strong></strong></p><p><strong>Nadzienie tarty</strong></p><p>350g niesolonego masła</p><p>175g cukru</p><p>350g mielonych migdałów</p><p>4 duże jajka</p><p></p><p>Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów).</p><p>Dodajemy mielone migdały i miksujemy.</p><p>Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę.</p><p>Masę przekładamy do upieczonego spodu i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg 140, gaz 3).</p><p>Studzimy na kratce.</p><p></p><p><strong>Wierzch tarty</strong></p><p></p><p>1kg dojrzałych truskawek</p><p>cukier puder</p><p>opcjonalnie kilka kropli ulubionego alkoholu</p><p></p><p>Truskawki kroimy wzdłuż na ćwiartki( ja na plastry),</p><p>(jeśli używamy alkoholu to przekładamy je do miski i delikatnie mieszamy z alkoholem).</p><p>Układamy je na wierzchu wystudzonej tarty i posypujemy cukrem pudrem.</p><p>[ATTACH=full]53802[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 990494, member: 592"] Bardzo smaczna tarta , przepis znaleziony przez [URL="http://table-table.blogspot.com/2010/06/podsumowujac-chciaabym-zaprosic.html"]Poleczkę [/URL] [ATTACH=full]53801[/ATTACH] [B]Migdałowa tarta z truskawkami[/B] Na formę o średnicy 26.5cm-moja miała 28 cm i tak ledwo masę zmieściłam , trochę wykipiało [B]Spód tarty I[/B] 350g mąki pszennej(krupczatki i mąki semoliny w stosunku 1:1) 225g zimnego masła, podzielonego na kostki 100g drobnego cukru do wypieków żółtka z 3 dużych jajek Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki. Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut. Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Wystudzić. [B] Nadzienie tarty[/B] 350g niesolonego masła 175g cukru 350g mielonych migdałów 4 duże jajka Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów). Dodajemy mielone migdały i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do upieczonego spodu i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg 140, gaz 3). Studzimy na kratce. [B]Wierzch tarty[/B] 1kg dojrzałych truskawek cukier puder opcjonalnie kilka kropli ulubionego alkoholu Truskawki kroimy wzdłuż na ćwiartki( ja na plastry), (jeśli używamy alkoholu to przekładamy je do miski i delikatnie mieszamy z alkoholem). Układamy je na wierzchu wystudzonej tarty i posypujemy cukrem pudrem. [ATTACH=full]53802[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Migdałowa tarta z truskawkami
Top
Bottom