- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38

biszkopt ( przepis inspirowany TYM :
4 jajka ( oddzielnie białka i żółtka)
70 g fruktozy
100-110 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z fruktozą do białości, do żółtekstopniowo dodawać mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wyłożonej pergaminem formy. ( ja miałam blaszkę 20x28 cm).
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. przez ok. pół godziny. Po upieczeniu przestudzić.
1/2 kg wydrylowanych wiśni rozgotować ( ugnieść trochę tłuczkiem do ziemniaków aby łatwiej puściły sok), dodać fruktozę do smaku ( ja dałam 1 łyżkę)
4 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością soku spod wiśni, poczekać aż spęcznieje, a potem rozpuścić lekko podrzewając.
płynną żelatynę dodać do rozgotowanych wiśni. całość wymieszać i odsatawić do wystudzenia, chłodzić aż zacznie tężeć.
lekko tężejącą masę owocową wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Po całkowitym stężenie ( w lodówce) wyłożyć na wierzch ubitą śmietankę ( 30-36%).
Bardzo orzeźwiające ciasto wyszło

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: