Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Migdałowe z wiśniami i bitą śmietaną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 1456282" data-attributes="member: 90"><p>[ATTACH=full]84601[/ATTACH]</p><p></p><p>biszkopt ( przepis inspirowany <a href="http://montignacowo.blogspot.be/2012/04/makowiec-zawijany.html" target="_blank">TYM</a> :</p><p>4 jajka ( oddzielnie białka i żółtka)</p><p>70 g fruktozy</p><p>100-110 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów</p><p>łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z fruktozą do białości, do żółtekstopniowo dodawać mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wyłożonej pergaminem formy. ( ja miałam blaszkę 20x28 cm).</p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. przez ok. pół godziny. Po upieczeniu przestudzić.</p><p></p><p>1/2 kg wydrylowanych wiśni rozgotować ( ugnieść trochę tłuczkiem do ziemniaków aby łatwiej puściły sok), dodać fruktozę do smaku ( ja dałam 1 łyżkę)</p><p>4 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością soku spod wiśni, poczekać aż spęcznieje, a potem rozpuścić lekko podrzewając.</p><p>płynną żelatynę dodać do rozgotowanych wiśni. całość wymieszać i odsatawić do wystudzenia, chłodzić aż zacznie tężeć. </p><p>lekko tężejącą masę owocową wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Po całkowitym stężenie ( w lodówce) wyłożyć na wierzch ubitą śmietankę ( 30-36%).</p><p></p><p>Bardzo orzeźwiające ciasto wyszło</p><p>[ATTACH=full]84602[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 1456282, member: 90"] [ATTACH=full]84601[/ATTACH] biszkopt ( przepis inspirowany [URL="http://montignacowo.blogspot.be/2012/04/makowiec-zawijany.html"]TYM[/URL] : 4 jajka ( oddzielnie białka i żółtka) 70 g fruktozy 100-110 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółtka utrzeć z fruktozą do białości, do żółtekstopniowo dodawać mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wyłożonej pergaminem formy. ( ja miałam blaszkę 20x28 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. przez ok. pół godziny. Po upieczeniu przestudzić. 1/2 kg wydrylowanych wiśni rozgotować ( ugnieść trochę tłuczkiem do ziemniaków aby łatwiej puściły sok), dodać fruktozę do smaku ( ja dałam 1 łyżkę) 4 łyżeczki żelatyny zalać niewielką ilością soku spod wiśni, poczekać aż spęcznieje, a potem rozpuścić lekko podrzewając. płynną żelatynę dodać do rozgotowanych wiśni. całość wymieszać i odsatawić do wystudzenia, chłodzić aż zacznie tężeć. lekko tężejącą masę owocową wyłożyć na upieczony i wystudzony spód. Po całkowitym stężenie ( w lodówce) wyłożyć na wierzch ubitą śmietankę ( 30-36%). Bardzo orzeźwiające ciasto wyszło [ATTACH=full]84602[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Migdałowe z wiśniami i bitą śmietaną
Top
Bottom