Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Migdałowo-malinowe romby
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1230108" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><strong><span style="color: #9932CC">Migdałowo-malinowe romby</span></strong></span></p><p>z <a href="http://aynmark.wordpress.com/2005/12/14/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D1%8B/" target="_blank">przepisu Ayn</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]69647[/ATTACH]</p><p></p><p>*2,5 szklanki mąki (350 g)</p><p>*1/8 łyżeczki soli</p><p>*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p> </p><p>*225 g masła(temperatura pokojowa)</p><p>*100 g cukru(1/2 szkl)</p><p>*1 jajko</p><p>*1/2 łyżeczki waniliowej esencji</p><p>*1/2 łyżeczki migdałowej esencji</p><p></p><p>*6 łyżek dżemu malinowego</p><p></p><p><strong>Polewa:</strong></p><p></p><p>*3/4 szklanki cukru pudru</p><p>*szczypta soli</p><p>*1 łyżka soku cytrynowego</p><p>*1/4 łyżeczki migdałowej esencji</p><p></p><p>W małej misce wymieszać mąkę,sól i proszek do pieczenia.</p><p></p><p>W większym naczyniu utrzeć do białości masło z cukrem ,dodać jajko,esencję waniliową i migdałową,dokładnie utrzeć.</p><p></p><p>Do masy maślanej dodać mąkę,wymieszać wszystko mikserem do otrzymania jednolitej masy ciasta.</p><p>Ciasto przełożyć na folię,uformować kwadrat lub prostokąt,zawinąć i włożyć na 2 godziny do lodówki.</p><p>Jeśli po wyłożeniu z lodówki ciasto jest bardzo zimne,pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej,potem rozwałkować w prostokąt lekko podsypując mąką.(32x26x1 cm)</p><p>Prostokąt pociąć na 6 pasków.</p><p>Przenieść na blachę wyłożoną papierem w odstępach 5 cm.</p><p>Pośrodku każdego paska zrobić nożem wyżłobienie,nałożyć w to dżem i każde pasmo ciasta pociąć na romby.</p><p></p><p>Piec około 20 min w temperaturze 180 C-do lekkiego zrumienienia brzegów.</p><p>Wystudzić na blaszce(5 min)a potem przenieść na sito do całkowitego wystudzenia.</p><p></p><p>Zrobić polewę i udekorować ciastka.</p><p></p><p><span style="color: #2E8B57">Po wyjęciu z pieca,najlepiej nożem porozdzielać ciastka,bo potem się kruszą.</span></p><p><span style="color: #2E8B57"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1230108, member: 421"] [SIZE=14][B][COLOR=#9932CC]Migdałowo-malinowe romby[/COLOR][/B][/SIZE] z [URL="http://aynmark.wordpress.com/2005/12/14/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D1%8B/"]przepisu Ayn[/URL] [ATTACH=full]69647[/ATTACH] *2,5 szklanki mąki (350 g) *1/8 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *225 g masła(temperatura pokojowa) *100 g cukru(1/2 szkl) *1 jajko *1/2 łyżeczki waniliowej esencji *1/2 łyżeczki migdałowej esencji *6 łyżek dżemu malinowego [B]Polewa:[/B] *3/4 szklanki cukru pudru *szczypta soli *1 łyżka soku cytrynowego *1/4 łyżeczki migdałowej esencji W małej misce wymieszać mąkę,sól i proszek do pieczenia. W większym naczyniu utrzeć do białości masło z cukrem ,dodać jajko,esencję waniliową i migdałową,dokładnie utrzeć. Do masy maślanej dodać mąkę,wymieszać wszystko mikserem do otrzymania jednolitej masy ciasta. Ciasto przełożyć na folię,uformować kwadrat lub prostokąt,zawinąć i włożyć na 2 godziny do lodówki. Jeśli po wyłożeniu z lodówki ciasto jest bardzo zimne,pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej,potem rozwałkować w prostokąt lekko podsypując mąką.(32x26x1 cm) Prostokąt pociąć na 6 pasków. Przenieść na blachę wyłożoną papierem w odstępach 5 cm. Pośrodku każdego paska zrobić nożem wyżłobienie,nałożyć w to dżem i każde pasmo ciasta pociąć na romby. Piec około 20 min w temperaturze 180 C-do lekkiego zrumienienia brzegów. Wystudzić na blaszce(5 min)a potem przenieść na sito do całkowitego wystudzenia. Zrobić polewę i udekorować ciastka. [COLOR=#2E8B57]Po wyjęciu z pieca,najlepiej nożem porozdzielać ciastka,bo potem się kruszą. [/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Migdałowo-malinowe romby
Top
Bottom