- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Mini bułeczki
Składniki:
• 250 g mąki (użyłam tortowej) + 3 łyżki do zaczynu
• 2 jajka (średniej wielkości)
• 3 + 1 łyżki mleka (3 do zaczynu, 1 do masła i oleju)
• 2-3 łyżki cukru
• 15 – 20 g drożdży
• 35 g masła
• 3 łyżki oleju
• Szczypta soli
• Cukier waniliowy
• Mleko skondensowane do smarowania wierzchu bułeczek
• opcjonalnie: można zrobić bułeczki nadziewane np. powidłami
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżka), dodać mąkę i mleko – wymieszać o odstawić zaczyn do wyrastania.
Mąkę przesiać do miski razem solą. Jajka roztrzepać z resztą cukru, cukrem waniliowym i dodać do mąki. Masło, olej i resztę mleka podgrzać razem w miseczce, aż do rozpuszczenia się masła i wlać do mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i wszystko razem wyrobić ( w robocie ok. 10 minut). Wyrobione ciasto, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrastania . Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na ok. 14 – 16 części, z których należy uformować kulki, które możemy ułożyć w małych foremkach babeczkowych (posmarowanych wcześniej masłem). Jeżeli takowych nie mamy, formujemy dowolnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy do wyrastania na ok. 20 – 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika należy je posmarować mlekiem skondensowanym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.

Składniki:
• 250 g mąki (użyłam tortowej) + 3 łyżki do zaczynu
• 2 jajka (średniej wielkości)
• 3 + 1 łyżki mleka (3 do zaczynu, 1 do masła i oleju)
• 2-3 łyżki cukru
• 15 – 20 g drożdży
• 35 g masła
• 3 łyżki oleju
• Szczypta soli
• Cukier waniliowy
• Mleko skondensowane do smarowania wierzchu bułeczek
• opcjonalnie: można zrobić bułeczki nadziewane np. powidłami
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżka), dodać mąkę i mleko – wymieszać o odstawić zaczyn do wyrastania.
Mąkę przesiać do miski razem solą. Jajka roztrzepać z resztą cukru, cukrem waniliowym i dodać do mąki. Masło, olej i resztę mleka podgrzać razem w miseczce, aż do rozpuszczenia się masła i wlać do mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i wszystko razem wyrobić ( w robocie ok. 10 minut). Wyrobione ciasto, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrastania . Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na ok. 14 – 16 części, z których należy uformować kulki, które możemy ułożyć w małych foremkach babeczkowych (posmarowanych wcześniej masłem). Jeżeli takowych nie mamy, formujemy dowolnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy do wyrastania na ok. 20 – 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika należy je posmarować mlekiem skondensowanym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.
