Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Mini bułeczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 956263" data-attributes="member: 4258"><p><strong>Mini bułeczki</strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]50875[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>&#8226; 250 g mąki (użyłam tortowej) + 3 łyżki do zaczynu</p><p>&#8226; 2 jajka (średniej wielkości)</p><p>&#8226; 3 + 1 łyżki mleka (3 do zaczynu, 1 do masła i oleju)</p><p>&#8226; 2-3 łyżki cukru</p><p>&#8226; 15 – 20 g drożdży</p><p>&#8226; 35 g masła</p><p>&#8226; 3 łyżki oleju</p><p>&#8226; Szczypta soli</p><p>&#8226; Cukier waniliowy</p><p>&#8226; Mleko skondensowane do smarowania wierzchu bułeczek</p><p></p><p>&#8226; opcjonalnie: <em><strong>można zrobić bułeczki nadziewane np. powidłami</strong></em></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong> </p><p></p><p>Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżka), dodać mąkę i mleko – wymieszać o odstawić zaczyn do wyrastania.</p><p></p><p>Mąkę przesiać do miski razem solą. Jajka roztrzepać z resztą cukru, cukrem waniliowym i dodać do mąki. Masło, olej i resztę mleka podgrzać razem w miseczce, aż do rozpuszczenia się masła i wlać do mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i wszystko razem wyrobić ( w robocie ok. 10 minut). Wyrobione ciasto, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrastania . Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na ok. 14 – 16 części, z których należy uformować kulki, które możemy ułożyć w małych foremkach babeczkowych (posmarowanych wcześniej masłem). Jeżeli takowych nie mamy, formujemy dowolnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy do wyrastania na ok. 20 – 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika należy je posmarować mlekiem skondensowanym.</p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]50876[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 956263, member: 4258"] [B]Mini bułeczki [/B] [ATTACH=full]50875[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] • 250 g mąki (użyłam tortowej) + 3 łyżki do zaczynu • 2 jajka (średniej wielkości) • 3 + 1 łyżki mleka (3 do zaczynu, 1 do masła i oleju) • 2-3 łyżki cukru • 15 – 20 g drożdży • 35 g masła • 3 łyżki oleju • Szczypta soli • Cukier waniliowy • Mleko skondensowane do smarowania wierzchu bułeczek • opcjonalnie: [I][B]można zrobić bułeczki nadziewane np. powidłami[/B][/I] [B]Wykonanie:[/B] Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżka), dodać mąkę i mleko – wymieszać o odstawić zaczyn do wyrastania. Mąkę przesiać do miski razem solą. Jajka roztrzepać z resztą cukru, cukrem waniliowym i dodać do mąki. Masło, olej i resztę mleka podgrzać razem w miseczce, aż do rozpuszczenia się masła i wlać do mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i wszystko razem wyrobić ( w robocie ok. 10 minut). Wyrobione ciasto, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrastania . Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na ok. 14 – 16 części, z których należy uformować kulki, które możemy ułożyć w małych foremkach babeczkowych (posmarowanych wcześniej masłem). Jeżeli takowych nie mamy, formujemy dowolnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy do wyrastania na ok. 20 – 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika należy je posmarować mlekiem skondensowanym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. [ATTACH=full]50876[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Mini bułeczki
Top
Bottom