Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Mini quiche z porami i szynką*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kini1812" data-source="post: 1293344" data-attributes="member: 8301"><p>Składniki (na 6 sztuk o śr. 10 cm)</p><p>Ciasto <ul> <li data-xf-list-type="ul">100 g margaryny lub masła o temp. pokojowej</li> <li data-xf-list-type="ul">200 g mąki</li> <li data-xf-list-type="ul">pół łyżeczki soli</li> <li data-xf-list-type="ul">2 łyżki mleka</li> </ul><p>Farsz <ul> <li data-xf-list-type="ul">3 średnie pory (białe części)</li> <li data-xf-list-type="ul">100 g szynki</li> <li data-xf-list-type="ul">pół pęczka szczypiorku</li> <li data-xf-list-type="ul">olej rzepakowy (do podsmażenia porów)</li> </ul><p>Sos jajeczny <ul> <li data-xf-list-type="ul">2 jajka</li> <li data-xf-list-type="ul">5 łyżek śmietanki 18%</li> <li data-xf-list-type="ul">ok. 100 g żółtego sera</li> <li data-xf-list-type="ul">sól, świeżo zmielony pieprz, tarta gałka muszkatołowa, oregano</li> </ul><p>Sposób przygotowania:</p><p>Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i pokrojoną w małe kawałki margarynę (lub masło) i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodać mleko, a następnie zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. pół godziny. W międzyczasie przygotować farsz. Pory opłukać, przekroić wzdłuż a następnie pokroić w półtalarki. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy(2-3 łyżki), a następnie na dobrze rozgrzany wrzucić pokrojone pory. Smażyć kilka minut aż por będzie szklisty i dość miękki. Szynkę pokroić w niewielką kostkę, szczypiorek opłukać i posiekać. Do niewielkiej miseczki wbić jajka, dodać śmietankę i przyprawy i rozmieszać trzepaczką. Dodać starty na drobnych oczkach żółty ser i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki do tartaletek wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę). Piec ok. 13 minut. Następnie wyjąć z pieca, ściągnąć ciężarki i wypełnić podsmażonym porem. Na pory nakładać łyżką sos jajeczny z serem. Posypać szynką i szczypiorkiem, z powrotem wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 minut (do czasu aż masa jajeczna się zrumieni). Najlepiej podawać od razu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]73470[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kini1812, post: 1293344, member: 8301"] Składniki (na 6 sztuk o śr. 10 cm) Ciasto[LIST][*]100 g margaryny lub masła o temp. pokojowej [*]200 g mąki [*]pół łyżeczki soli [*]2 łyżki mleka [/LIST] Farsz[LIST][*]3 średnie pory (białe części) [*]100 g szynki [*]pół pęczka szczypiorku [*]olej rzepakowy (do podsmażenia porów) [/LIST] Sos jajeczny[LIST][*]2 jajka [*]5 łyżek śmietanki 18% [*]ok. 100 g żółtego sera [*]sól, świeżo zmielony pieprz, tarta gałka muszkatołowa, oregano [/LIST] Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i pokrojoną w małe kawałki margarynę (lub masło) i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodać mleko, a następnie zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na min. pół godziny. W międzyczasie przygotować farsz. Pory opłukać, przekroić wzdłuż a następnie pokroić w półtalarki. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy(2-3 łyżki), a następnie na dobrze rozgrzany wrzucić pokrojone pory. Smażyć kilka minut aż por będzie szklisty i dość miękki. Szynkę pokroić w niewielką kostkę, szczypiorek opłukać i posiekać. Do niewielkiej miseczki wbić jajka, dodać śmietankę i przyprawy i rozmieszać trzepaczką. Dodać starty na drobnych oczkach żółty ser i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremki do tartaletek wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę). Piec ok. 13 minut. Następnie wyjąć z pieca, ściągnąć ciężarki i wypełnić podsmażonym porem. Na pory nakładać łyżką sos jajeczny z serem. Posypać szynką i szczypiorkiem, z powrotem wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 15-20 minut (do czasu aż masa jajeczna się zrumieni). Najlepiej podawać od razu. [ATTACH=full]73470[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Mini quiche z porami i szynką*
Top
Bottom