Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Mini Stollen
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 1712052" data-attributes="member: 8429"><p>[ATTACH]106169[/ATTACH]</p><p></p><p>Mini Stollen</p><p>porcja na ok. 40 sztuk</p><p></p><p>100g masła,</p><p>80g cukru,</p><p>150g serka śmietankowego lub twarogu,</p><p>300g mąki pszennej,</p><p>1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,</p><p>1 łyżeczka cynamonu,</p><p>100g drobno pokrojonych orzechów włoskich, migdałów, pistacji (co kto lubi),</p><p>100g rodzynków lub żurawiny,</p><p>100g masy marcepanowej,</p><p>50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,</p><p>70g rumu lub soku pomarańczowego,</p><p>1 łyżeczka pasty waniliowej,</p><p>skórka starta z jednej pomarańczy lub cytryny.</p><p></p><p>Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.</p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p></p><p>150g roztopionego masła,</p><p>250g cukru pudru</p><p></p><p>Rodzynki umyć, wysuszyć i zalać rumem, lub sokiem pomarańczowym, zostawić na 12 godzin do macerowania.</p><p>Masło utrzeć z cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać, rozdrobniony na mniejsze kawałki marcepan, serek, wanilię, cynamon i szczyptę soli. Ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do masy serowej. Dodać orzechy, kandyzowaną skórkę i rodzynki z całym płynem. Ciasto chwilę mikować, tylko do połączenia składników, przykryć folią i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone podzielić na mniejsze kawałki, po około 25g i formować ciasteczka.</p><p>Piec w temperaturze 180*C przez 12-15 min. Lekko przestudzone zanurzyć na chwilę w roztopionym maśle, a następnie posypać cukrem pudrem.</p><p>Przechowywać w puszce lub słoju.</p><p></p><p>[ATTACH]106170[/ATTACH][ATTACH]106171[/ATTACH][ATTACH]106172[/ATTACH][ATTACH]106173[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 1712052, member: 8429"] [ATTACH alt="20230213_124852.jpg"]106169[/ATTACH] Mini Stollen porcja na ok. 40 sztuk 100g masła, 80g cukru, 150g serka śmietankowego lub twarogu, 300g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 100g drobno pokrojonych orzechów włoskich, migdałów, pistacji (co kto lubi), 100g rodzynków lub żurawiny, 100g masy marcepanowej, 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 70g rumu lub soku pomarańczowego, 1 łyżeczka pasty waniliowej, skórka starta z jednej pomarańczy lub cytryny. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo: 150g roztopionego masła, 250g cukru pudru Rodzynki umyć, wysuszyć i zalać rumem, lub sokiem pomarańczowym, zostawić na 12 godzin do macerowania. Masło utrzeć z cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać, rozdrobniony na mniejsze kawałki marcepan, serek, wanilię, cynamon i szczyptę soli. Ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do masy serowej. Dodać orzechy, kandyzowaną skórkę i rodzynki z całym płynem. Ciasto chwilę mikować, tylko do połączenia składników, przykryć folią i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone podzielić na mniejsze kawałki, po około 25g i formować ciasteczka. Piec w temperaturze 180*C przez 12-15 min. Lekko przestudzone zanurzyć na chwilę w roztopionym maśle, a następnie posypać cukrem pudrem. Przechowywać w puszce lub słoju. [ATTACH alt="20230212_225149.jpg"]106170[/ATTACH][ATTACH alt="20230212_225226.jpg"]106171[/ATTACH][ATTACH alt="20230212_225429.jpg"]106172[/ATTACH][ATTACH alt="20230212_235834.jpg"]106173[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Mini Stollen
Top
Bottom