- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Mini ziemniaczana pizza z mozzarellą
w oryginale Kartoffel-Pizza-Nest mit Mozarella
Zaczyn
50 g mąki pszennej typ 1150
50 g wody
5 g drożdży
Ciasto
300 g ziemniaków ugotowanych i utłuczonych
200 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki pszennej typ 1150
15 g świeżych drożdży
40 - 60 wody (w zależności od rodzaju ziemniaka)
10 g oliwy
6 g soli
Pozatem
6 łyżeczek kwaśnej śmietany
6 plasterków mozzarelli
6 małych pomidorów
100 startego żółtego sera ( najlepiej parmezan)
sól i pieprz
1. Składnik na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12-15 godzin.
2. Wszystkie składniki na ciasto wraz z zaczynem wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (nie ma to jak maszyna do robienia chleba)
3. Ciasto dzielimy na ok 75 gramowe kawałki, kształtujemy z nich trochę grubsze niż normalnie mini pizze, kładziemy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Kiedy wyrosły w środku robimy dołek. Do dołka kładziemy 1/2 łyżeczki kwaśnej śmietany i rozkładając ją powiększamy dołek, następnie dodajemy połówkę mozzarelli i połówkę pomidora skórką do góry. Posypujemy serem ale tylko na ciasto. Odkładamy by trochę jeszcze podrosły.
5. Pieczemy przez ok 30 minut. Pierwsze 15 minut w temp 250 stopni a pozostałe w temp 200 stopni
Ps. Z podanego przepisu wychodzi 12 mini pizzek
Ps 2. Dodanie ziemniaków powoduje że smaczne są jak na ciepło tak i na zimno.
Ps 3. Przepis pochodzi http://www.ploetzblog.de/2010/09/27/gebacken-pizza-nest/
w oryginale Kartoffel-Pizza-Nest mit Mozarella

Zaczyn
50 g mąki pszennej typ 1150
50 g wody
5 g drożdży
Ciasto
300 g ziemniaków ugotowanych i utłuczonych
200 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki pszennej typ 1150
15 g świeżych drożdży
40 - 60 wody (w zależności od rodzaju ziemniaka)
10 g oliwy
6 g soli
Pozatem
6 łyżeczek kwaśnej śmietany
6 plasterków mozzarelli
6 małych pomidorów
100 startego żółtego sera ( najlepiej parmezan)
sól i pieprz
1. Składnik na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12-15 godzin.
2. Wszystkie składniki na ciasto wraz z zaczynem wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (nie ma to jak maszyna do robienia chleba)
3. Ciasto dzielimy na ok 75 gramowe kawałki, kształtujemy z nich trochę grubsze niż normalnie mini pizze, kładziemy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Kiedy wyrosły w środku robimy dołek. Do dołka kładziemy 1/2 łyżeczki kwaśnej śmietany i rozkładając ją powiększamy dołek, następnie dodajemy połówkę mozzarelli i połówkę pomidora skórką do góry. Posypujemy serem ale tylko na ciasto. Odkładamy by trochę jeszcze podrosły.
5. Pieczemy przez ok 30 minut. Pierwsze 15 minut w temp 250 stopni a pozostałe w temp 200 stopni
Ps. Z podanego przepisu wychodzi 12 mini pizzek
Ps 2. Dodanie ziemniaków powoduje że smaczne są jak na ciepło tak i na zimno.
Ps 3. Przepis pochodzi http://www.ploetzblog.de/2010/09/27/gebacken-pizza-nest/
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: