Przypis od mamy, sama nie robię, bo zawsze dostaję, ale wpisuję by się u mnie nie zagubiła w czeluściach szuflady.
Papryka jest pyszna.
Składniki
5 kg papryki
9 szklanek wody
garść oregano
mała garść ziół prowansalskich
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka ziaren pieprzu
7 łyżeczek soli
3 szklanki cukru
0,5 litra octu 10%
mały słoiczek miodu ok 350g
łyżka ziaren gorczycy
olej
Wodę zagotować z ziołami ( oregano, prowansalskie, laurowe, ziele, pieprz), odcedzić zioła, dodać ocet, sól, cukier. Rozpuścić. Jak odrobinę ostygnie dodać miód.
Paprykę pokroić, powkładać do słoików, zlać zalewą, dodać po kilka ziaren gorczycy i do każdego słoiczka dodać 2 łyżki oleju ( może być 1)
Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.
SMACZNEGO
Jak tylko dostanę słoiczek od mamy wstawię zdjęcie.
Papryka jest pyszna.
Składniki
5 kg papryki
9 szklanek wody
garść oregano
mała garść ziół prowansalskich
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka ziaren pieprzu
7 łyżeczek soli
3 szklanki cukru
0,5 litra octu 10%
mały słoiczek miodu ok 350g
łyżka ziaren gorczycy
olej
Wodę zagotować z ziołami ( oregano, prowansalskie, laurowe, ziele, pieprz), odcedzić zioła, dodać ocet, sól, cukier. Rozpuścić. Jak odrobinę ostygnie dodać miód.
Paprykę pokroić, powkładać do słoików, zlać zalewą, dodać po kilka ziaren gorczycy i do każdego słoiczka dodać 2 łyżki oleju ( może być 1)
Zakręcić i pasteryzować 10-15 minut.
SMACZNEGO
Jak tylko dostanę słoiczek od mamy wstawię zdjęcie.
