Miodowe bułeczki drożdżowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
b.mio4.JPG

Ciasto:

• 300 g mąki (użyłam T650)
• szczypta soli
• 7 g drożdży instant
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka ciepłego mleka
• 2=3 łyżki oleju (z pestek winogron) lub rozpuszczonego masła
• 1 łyżka miodu
• 1 jajko
• mleko (jajko, miód i mleko mają stanowić razem 220g)

Glazura:

• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki wody ciepłej

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski razem z solą. Drożdże, cukier i 1 łyżkę ciepłego mleka wymieszać razem i odstawić aż drożdże się napuszą. Do kubka wbić jajko, dodać miód i uzupełnić letnim mlekiem, aby było łącznie 220 – 225g. Dodać do mąki razem z zaczynem drożdżowym. Wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie. Teraz należy dodać olej/masło i znów dobrze wyrobić.
Ciasto odstawić do wyrastania w misce przykrytej folią spożywczą. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko oprószony mąką i podzielić na 6 lub 9 części, a następnie każdą z tych części na pół. Otrzymamy 12 lub 18 małych kawałków ciasta. Każdy z kawałków ciasta należy rozwałkować w koło o średnicy ok. 10 cm i układamy po 4 koła z ciasta, wzdłuż tak aby nachodziły na siebie w połowie. Przecinamy wzdłuż na pół.

schemat_bu_eczki.JPG

Teraz każdą z połówek „falbanki” należy zwinąć i powstanie nam 6 lub 9 bułeczek różyczek. Brzegi ciasta należy docisnąć lekko. Układamy bułeczki w formie (jeżeli 6 to najwygodniej w okrągłej formie o śr. Ok.25 cm, a jeżeli 9 bułeczek to układamy w formie kwadratowej 25x25cm w trzech rzędach po 3 bułeczki).
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania.
Wodę wymieszać z miodem. Tą mieszaniną należy posmarować wyrośnięte bułeczki, tak aby część wody mogła spłynąć pomiędzy nie.
Bułeczki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni


b.mio6.JPG
 

Załączniki

  • schemat_bu_eczki.JPG
    schemat_bu_eczki.JPG
    98.7 KB · Wyświetleń: 0
  • b.mio4.JPG
    b.mio4.JPG
    99.8 KB · Wyświetleń: 0
  • b.mio6.JPG
    b.mio6.JPG
    112.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

paula79

Member
Sty 29, 2008
44
0
0
zrobiłam... pyszniutkie, takie puchate mięciutkie.... mało słodkie.... miodowe.... powtórzę napewno....
jeśli chodzi o formowanie to dzieciaki przeszkadzały i poprostu kawałki ciasta skręcałam jak ślimaczki:)


DSC01579.JPG
 

Załączniki

  • DSC01579.JPG
    DSC01579.JPG
    4.1 MB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Moniak, najlepiej wytnij z kartki cztery kółka i ułóż jeden za drogim w szeregu, ale tak aby zachodziły na siebie (patrz zdjęcie). Teraz przetnij ten szereg na dwie części, tam gdzie ta gruba krecha pokazująca spód bułeczki. Zwijając od prawej do lewej tę połowę szeregu, otrzymasz formę kwiatka, różyczki.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
Paula, przepiękne te ślimaki.

Moniak, chciałaś "spody" wyrzucić?
rofl.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Nie, nie wyrzucić, tylko myślałam, jak je połączyć ze zwiniętymi różyczkami... Jakoś słabo dzisiaj kojarzę...
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
a jak ja taki pasek z półkółek zwinę to nie powstanie jedna wielka róza?? ja nie rozumiem....
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
zrobiłam schemat z papieru (bułek nie będę dzisiaj piekła
icon_mrgreen.gif
), to może będzie bardziej jasny ten mój pokrętny opis
icon_wink.gif


schemat_b3.JPG

schemat_b7.JPG

schemat_b8.JPG
 

Załączniki

  • schemat_b3.JPG
    schemat_b3.JPG
    104.6 KB · Wyświetleń: 0
  • schemat_b7.JPG
    schemat_b7.JPG
    100.9 KB · Wyświetleń: 0
  • schemat_b8.JPG
    schemat_b8.JPG
    93.1 KB · Wyświetleń: 0

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Najlepsze pewnie zaraz po upieczeniu? bo może zrobiłabym na jutro w gości? Ale jutro mogę nie zdążyć, bo jakieś 2 godziny będę miała...
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Krystyna, zacznij pisać książkę. Pomoce naukowe robisz cudne.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy