Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Miodowe bułeczki drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1027522" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]56709[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p></p><p>&#8226; 300 g mąki (użyłam T650)</p><p>&#8226; szczypta soli</p><p>&#8226; 7 g drożdży instant</p><p>&#8226; 1 łyżka cukru</p><p>&#8226; 1 łyżka ciepłego mleka</p><p>&#8226; 2=3 łyżki oleju (z pestek winogron) lub rozpuszczonego masła</p><p>&#8226; 1 łyżka miodu</p><p>&#8226; 1 jajko</p><p>&#8226; mleko (jajko, miód i mleko mają stanowić razem 220g)</p><p></p><p><strong>Glazura:</strong></p><p></p><p>&#8226; 2 łyżki miodu</p><p>&#8226; 3 łyżki wody ciepłej</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Mąkę przesiać do miski razem z solą. Drożdże, cukier i 1 łyżkę ciepłego mleka wymieszać razem i odstawić aż drożdże się napuszą. Do kubka wbić jajko, dodać miód i uzupełnić letnim mlekiem, aby było łącznie 220 – 225g. Dodać do mąki razem z zaczynem drożdżowym. Wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie. Teraz należy dodać olej/masło i znów dobrze wyrobić.</p><p>Ciasto odstawić do wyrastania w misce przykrytej folią spożywczą. Powinno podwoić swoją objętość.</p><p>Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko oprószony mąką i podzielić na 6 lub 9 części, a następnie każdą z tych części na pół. Otrzymamy 12 lub 18 małych kawałków ciasta. Każdy z kawałków ciasta należy rozwałkować w koło o średnicy ok. 10 cm i układamy po 4 koła z ciasta, wzdłuż tak aby nachodziły na siebie w połowie. Przecinamy wzdłuż na pół. </p><p></p><p>[ATTACH=full]56708[/ATTACH]</p><p></p><p>Teraz każdą z połówek &#8222;falbanki&#8221; należy zwinąć i powstanie nam 6 lub 9 bułeczek różyczek. Brzegi ciasta należy docisnąć lekko. Układamy bułeczki w formie (jeżeli 6 to najwygodniej w okrągłej formie o śr. Ok.25 cm, a jeżeli 9 bułeczek to układamy w formie kwadratowej 25x25cm w trzech rzędach po 3 bułeczki).</p><p>Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania.</p><p>Wodę wymieszać z miodem. Tą mieszaniną należy posmarować wyrośnięte bułeczki, tak aby część wody mogła spłynąć pomiędzy nie.</p><p>Bułeczki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]56710[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1027522, member: 4258"] [ATTACH=full]56709[/ATTACH] [B]Ciasto:[/B] • 300 g mąki (użyłam T650) • szczypta soli • 7 g drożdży instant • 1 łyżka cukru • 1 łyżka ciepłego mleka • 2=3 łyżki oleju (z pestek winogron) lub rozpuszczonego masła • 1 łyżka miodu • 1 jajko • mleko (jajko, miód i mleko mają stanowić razem 220g) [B]Glazura:[/B] • 2 łyżki miodu • 3 łyżki wody ciepłej [B]Wykonanie:[/B] Mąkę przesiać do miski razem z solą. Drożdże, cukier i 1 łyżkę ciepłego mleka wymieszać razem i odstawić aż drożdże się napuszą. Do kubka wbić jajko, dodać miód i uzupełnić letnim mlekiem, aby było łącznie 220 – 225g. Dodać do mąki razem z zaczynem drożdżowym. Wyrobić ciasto, aż stanie się gładkie. Teraz należy dodać olej/masło i znów dobrze wyrobić. Ciasto odstawić do wyrastania w misce przykrytej folią spożywczą. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko oprószony mąką i podzielić na 6 lub 9 części, a następnie każdą z tych części na pół. Otrzymamy 12 lub 18 małych kawałków ciasta. Każdy z kawałków ciasta należy rozwałkować w koło o średnicy ok. 10 cm i układamy po 4 koła z ciasta, wzdłuż tak aby nachodziły na siebie w połowie. Przecinamy wzdłuż na pół. [ATTACH=full]56708[/ATTACH] Teraz każdą z połówek „falbanki” należy zwinąć i powstanie nam 6 lub 9 bułeczek różyczek. Brzegi ciasta należy docisnąć lekko. Układamy bułeczki w formie (jeżeli 6 to najwygodniej w okrągłej formie o śr. Ok.25 cm, a jeżeli 9 bułeczek to układamy w formie kwadratowej 25x25cm w trzech rzędach po 3 bułeczki). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania. Wodę wymieszać z miodem. Tą mieszaniną należy posmarować wyrośnięte bułeczki, tak aby część wody mogła spłynąć pomiędzy nie. Bułeczki pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni [ATTACH=full]56710[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Miodowe bułeczki drożdżowe
Top
Bottom