- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0
15 dag płynnego miodu
11 dag brązowego cukru
10 dag masła
33 dag mąki
szczypta soli
cynamon
Lukier:
20 dag cukru pudru
1-2 łyżki syropu żurawinowego
1-2 łyżki soku z cytryny
Miód, cukier i masło podgrzać razem aż masło się roztopi. Schłodzić.
Dodać cynamon, mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać ciastka. Piec ok. 10 minut w temp. 175 st.C.
Syrop żurawinowy utrzeć z 10 dag cukru. Resztę cukru utrzeć z sokiem z cytryny. Połowę ciastek posmarować różowym lukrem, a drugą połowę białym.
-------------------------
Ciastka są dosyć słodkie, więc już nie smarowałam ich lukrem.
Przepis z dodatku specjalnego Tiny nr 10/2004
I jeszcze mój pomocnik
Pierwszy raz w życiu wycinał ciastka.

11 dag brązowego cukru
10 dag masła
33 dag mąki
szczypta soli
cynamon
Lukier:
20 dag cukru pudru
1-2 łyżki syropu żurawinowego
1-2 łyżki soku z cytryny

Miód, cukier i masło podgrzać razem aż masło się roztopi. Schłodzić.
Dodać cynamon, mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać ciastka. Piec ok. 10 minut w temp. 175 st.C.
Syrop żurawinowy utrzeć z 10 dag cukru. Resztę cukru utrzeć z sokiem z cytryny. Połowę ciastek posmarować różowym lukrem, a drugą połowę białym.
-------------------------
Ciastka są dosyć słodkie, więc już nie smarowałam ich lukrem.
Przepis z dodatku specjalnego Tiny nr 10/2004
I jeszcze mój pomocnik

