Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowe ciasto z jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 887393" data-attributes="member: 4258"><p>Znalazłam ten przepis u <a href="http://aynmark.wordpress.com/2005/10/02/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81/" target="_blank"><strong>Ayn</strong></a></p><p>Pozmieniałam trochę proporcje:</p><p></p><p>[ATTACH=full]44923[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 250 g mąki,</p><p>* 1 czubata łyżeczka proszku do wypieków,</p><p>* 1/4 łyżeczki sody,</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p>* 4 jajka,</p><p>* 2/3 szklanki cukru,</p><p>* 1/2 szklanki oleju,</p><p>* 1/3 szklanki miodu,</p><p>* skórka otarta z 1 cytruny</p><p>* sok z jednej cytryny (miałam taką większą cytrynę),</p><p>* 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich</p><p>* 2 jabłka (antonówka)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Przygotowac (posmarowac masłem i posypac kaszką manną) formę o śr. 24 cm lub 26cm - z kominkiem. Piekarnik nagrzac do 180 stopni</p><p>Jabłka pokroic na nieduże kawałki</p><p>Cztery pierwsze składniki wymieszac w misce. </p><p>Jajka ubic z cukrem na gęstą i puszystą masę (do białości). Ciągle ubijając dodawac stopniowo olej. W szklankę po oleju wlac miód (nie przyklei się do ścianek szklanki) i również stopniowo wlewac do masy jajecznej. Pod koniec dodac również skórkę otartą z cytryny. </p><p>Teraz już można odstawic mikser i dodac do masy jajecznej, porcjami, mąkę. Delikatnie wymieszac (robię to trzepaczką rózgową). Na koniec dodac pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlac sok z cytryny. Wymieszac i wlac do formy.</p><p>Pieczemy ok. 40-50 minut. Ja w połowie pieczenia musiałam wierzch przykryc folią aluminiową, bo ciasto już było zarumienione.</p><p></p><p>[ATTACH=full]44924[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto wyszło mi nadspodziewanie puszyste. Słodycz miodu zrównoważył sok z cytryny i leciutka goryczka orzechów. Jednym słowem, pyszne</p><p></p><p>Wczoraj robiłam inną wersję. Nie będę tworzyła kolejnego wątku, lecz wpiszę tutaj</p><p></p><p><strong>Wersja II</strong> </p><p></p><p><strong>Miodowe z jabłkami i żurawiną </strong></p><p><strong></strong></p><p>* 3 jajka (raczej większe)</p><p>* 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej</p><p>* 1 szklanka mąki tortowej</p><p>* 1/2 szklanki cukru trzcinowego</p><p>* 125 g masła/margaryny</p><p>* 3 łyżki miodu</p><p>* 3 łyżki śmietany</p><p>* 1 łyżeczka proszku do wypieków</p><p>* 1/2 łyżeczki sody</p><p>* szczypta soli </p><p></p><p>* 1 duże kwaskowe jabłko, pokrojone w kostkę</p><p>* 50-100 g suszonej żurawiny</p><p></p><p>Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Rozpuścić masło i przestudzić. Jajka lekko ubić z cukrem trzcinowym. Dodać miód, śmietanę i chłodne masło. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać jabłko pokrojone w kostkę i żurawinę. Wymieszać. </p><p>Piekłam w formie keksowej ok. 55 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia przykrywałam wierzch folią, bo szybko się rumienił (ja piekłam w termoobiegu i może dlatego)</p><p>Do tego ciasta nie ma potrzeby używania mikserów i robotów. Wszystko mieszałam trzepaczką rózgową.</p><p></p><p>a tak wygląda</p><p></p><p>[ATTACH=full]45368[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 887393, member: 4258"] Znalazłam ten przepis u [URL="http://aynmark.wordpress.com/2005/10/02/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81/"][B]Ayn[/B][/URL] Pozmieniałam trochę proporcje: [ATTACH=full]44923[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 250 g mąki, * 1 czubata łyżeczka proszku do wypieków, * 1/4 łyżeczki sody, * szczypta soli * 4 jajka, * 2/3 szklanki cukru, * 1/2 szklanki oleju, * 1/3 szklanki miodu, * skórka otarta z 1 cytruny * sok z jednej cytryny (miałam taką większą cytrynę), * 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich * 2 jabłka (antonówka) [B]Wykonanie:[/B] Przygotowac (posmarowac masłem i posypac kaszką manną) formę o śr. 24 cm lub 26cm - z kominkiem. Piekarnik nagrzac do 180 stopni Jabłka pokroic na nieduże kawałki Cztery pierwsze składniki wymieszac w misce. Jajka ubic z cukrem na gęstą i puszystą masę (do białości). Ciągle ubijając dodawac stopniowo olej. W szklankę po oleju wlac miód (nie przyklei się do ścianek szklanki) i również stopniowo wlewac do masy jajecznej. Pod koniec dodac również skórkę otartą z cytryny. Teraz już można odstawic mikser i dodac do masy jajecznej, porcjami, mąkę. Delikatnie wymieszac (robię to trzepaczką rózgową). Na koniec dodac pokrojone jabłka, posiekane orzechy i wlac sok z cytryny. Wymieszac i wlac do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut. Ja w połowie pieczenia musiałam wierzch przykryc folią aluminiową, bo ciasto już było zarumienione. [ATTACH=full]44924[/ATTACH] Ciasto wyszło mi nadspodziewanie puszyste. Słodycz miodu zrównoważył sok z cytryny i leciutka goryczka orzechów. Jednym słowem, pyszne Wczoraj robiłam inną wersję. Nie będę tworzyła kolejnego wątku, lecz wpiszę tutaj [B]Wersja II[/B] [B]Miodowe z jabłkami i żurawiną [/B] * 3 jajka (raczej większe) * 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej * 1 szklanka mąki tortowej * 1/2 szklanki cukru trzcinowego * 125 g masła/margaryny * 3 łyżki miodu * 3 łyżki śmietany * 1 łyżeczka proszku do wypieków * 1/2 łyżeczki sody * szczypta soli * 1 duże kwaskowe jabłko, pokrojone w kostkę * 50-100 g suszonej żurawiny Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Rozpuścić masło i przestudzić. Jajka lekko ubić z cukrem trzcinowym. Dodać miód, śmietanę i chłodne masło. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać jabłko pokrojone w kostkę i żurawinę. Wymieszać. Piekłam w formie keksowej ok. 55 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia przykrywałam wierzch folią, bo szybko się rumienił (ja piekłam w termoobiegu i może dlatego) Do tego ciasta nie ma potrzeby używania mikserów i robotów. Wszystko mieszałam trzepaczką rózgową. a tak wygląda [ATTACH=full]45368[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowe ciasto z jabłkami
Bottom