Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowe ze starego zeszytu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 925844" data-attributes="member: 4258"><p><span style="color: #2E8B57"><strong>Wersja zeszytowa jest odrobinę inna. Znaczy się krem był trochę inny, więc w nawiasie podam składniki jak były zapisane)</strong></span></p><p><span style="color: #2E8B57"><strong></strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]48034[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 800 g mąki <strong>krupczatki</strong> (+ do podsypywania)</p><p>* 200 g miodu naturalnego</p><p>* 150 g masła/margaryny</p><p>* 200 g cukru pudru</p><p>* 2 łyżeczki sody</p><p>* 2 jajka</p><p>* ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody</p><p></p><p><em><strong>Masa:</strong></em></p><p></p><p>* 200 g masła</p><p>* 200 g cukru pudru</p><p>* 1000 ml mleka (1 litr)</p><p>* 6 łyżek z czubkiem kaszy manny ( wersja zeszytowa -<span style="color: #2E8B57"> <em><strong>4 czubate łyżki</strong>[/i</em></span><em>])</em></p><p><em>* 4 łyżki wiórek kokosowych</em></p><p><em>* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego</em></p><p><em>* mały kieliszek (ok. 25 ml) alkoholu - brandy, wódki ( tego nie było w zeszycie)</em></p><p><em>* <span style="color: #2E8B57">( 4 żółtka) - wersja zeszytowa</span></em></p><p><em></em></p><p><em>Dodatkowo: powidła węgierkowe lub dżem z czarnej porzeczki</em></p><p><em></em></p><p><em><strong>Wykonanie:</strong></em></p><p><em></em></p><p><em><em><strong>Ciasto:</strong></em></em></p><p><em>Mąkę posiekac z masłem/margaryną. Następnie dodac pozostałe składniki i zagnieśc miękkie i elastyczne ciasto. (ciasto trochę się klei)</em></p><p><em>Ciasto podzielic na 4 (<span style="color: #2E8B57"><em><strong>3 - w zeszycie</strong></em></span>) równe części. </em></p><p><em>Każdą z 4 części rozwałkowac na blaszkę 24x36cm, wyłożoną papierem do pieczenia.</em></p><p><em><span style="color: #2E8B57"><em><strong>(Każdą z 3 części rozwałkowac na blaszkę z wyposażenia piekarnika (ok. 33x34) wyłożoną papierem</strong></em></span></em></p><p><em><span style="color: #2E8B57"><em><strong></strong></em></span></em></p><p><em><span style="color: #2E8B57"></span></em></p><p><em>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 7-10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwac np. widelcem</em></p><p><em></em></p><p><em><em><strong>Masa:</strong></em></em></p><p><em>Na mleku ugotowac kaszę mannę. Na koniec gotowania dodac wiórki kokosowe. Dokładnie ostudzic.</em></p><p><em>Masło bardzo dobrze utrzec z cukrem pudrem (<span style="color: #2E8B57"> <em><strong>i z żółtkami </strong></em></span>)</em></p><p><em>Do utartego masła dodawac po łyżce ugotowanej kaszy i ucierac.</em></p><p><em></em></p><p><em>Wystudzone blaty przełożyc masą. Dla przełamania smaku można posmarowac blat powidłami lub dżemem.</em></p><p><em>Całośc delikatnie przycisnąc i odstawic do schłodzenia na kilka godzin.</em></p><p><em>Ciasto zrobi się miękkie . Wierzch można polac polewą czekoladową</em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]48035[/ATTACH]</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 925844, member: 4258"] [COLOR=#2E8B57][B]Wersja zeszytowa jest odrobinę inna. Znaczy się krem był trochę inny, więc w nawiasie podam składniki jak były zapisane) [/B][/COLOR] [ATTACH=full]48034[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 800 g mąki [B]krupczatki[/B] (+ do podsypywania) * 200 g miodu naturalnego * 150 g masła/margaryny * 200 g cukru pudru * 2 łyżeczki sody * 2 jajka * ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody [I][B]Masa:[/B][/I] * 200 g masła * 200 g cukru pudru * 1000 ml mleka (1 litr) * 6 łyżek z czubkiem kaszy manny ( wersja zeszytowa -[COLOR=#2E8B57] [I][B]4 czubate łyżki[/B][/i[/I][/COLOR][I]]) * 4 łyżki wiórek kokosowych * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * mały kieliszek (ok. 25 ml) alkoholu - brandy, wódki ( tego nie było w zeszycie) * [COLOR=#2E8B57]( 4 żółtka) - wersja zeszytowa[/COLOR] Dodatkowo: powidła węgierkowe lub dżem z czarnej porzeczki [B]Wykonanie:[/B] [i][B]Ciasto:[/B][/I] Mąkę posiekac z masłem/margaryną. Następnie dodac pozostałe składniki i zagnieśc miękkie i elastyczne ciasto. (ciasto trochę się klei) Ciasto podzielic na 4 ([COLOR=#2E8B57][I][B]3 - w zeszycie[/B][/I][/COLOR]) równe części. Każdą z 4 części rozwałkowac na blaszkę 24x36cm, wyłożoną papierem do pieczenia. [COLOR=#2E8B57][I][B](Każdą z 3 części rozwałkowac na blaszkę z wyposażenia piekarnika (ok. 33x34) wyłożoną papierem [/B][/I] [/COLOR] Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 7-10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwac np. widelcem [I][B]Masa:[/B][/I] Na mleku ugotowac kaszę mannę. Na koniec gotowania dodac wiórki kokosowe. Dokładnie ostudzic. Masło bardzo dobrze utrzec z cukrem pudrem ([COLOR=#2E8B57] [I][B]i z żółtkami [/B][/I][/COLOR]) Do utartego masła dodawac po łyżce ugotowanej kaszy i ucierac. Wystudzone blaty przełożyc masą. Dla przełamania smaku można posmarowac blat powidłami lub dżemem. Całośc delikatnie przycisnąc i odstawic do schłodzenia na kilka godzin. Ciasto zrobi się miękkie . Wierzch można polac polewą czekoladową [ATTACH=full]48035[/ATTACH][/i] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowe ze starego zeszytu
Top
Bottom