Miodownik prof. Miodka

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Wygooglane przed Świętami, sprawdzone osobiście przeze mnie - świetny przepis nie tylnko na Boże Narodzenie. Dziwczyna podająca przepis twierdziła, że recepturę otrzymałam od profesora Miodka. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale ciasto jest pyszne.

Miodownik Miodka
(a dokładnie jego żony)

ciasto: 1/2 margaryny, 60 dkg mąki, 10 dkg miodu, 3 jaja, 1 płaska łyżka sody,
1 szkl. cukru, miód i margarynę roztopić i przestudzić. Do mąki z sodą i cukrem wlać miód z margaryną, dodawać jaja i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 cienkie placki (trochę rosną w czasie pieczenia) - temp. chyba ok.160-180 - mają mieć piernikowy kolor. Zaraz po upieczeniu są miękkie, później twardnieją.
Masa: 1 margaryna, 1 cukier waniliowy, 1 jajo, 1 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mleka, 2 duże czubate łyżki kaszy manny. Mannę ugotować z mlekiem na gęsto, ostudzić (w czasie studzenia przykryć folią aluminiową, to nie zrobi się kożuch). Margarynę, jajo, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę mannę. Można dodać jakiś aromat (np. waniliowy czy rumowy). Posmarować placki masą. Można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami. Najlepszy po 2-3 dniach od przełożenia masą.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy