Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodownik prof. Miodka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KASIA.B" data-source="post: 244988" data-attributes="member: 1379"><p>Wygooglane przed Świętami, sprawdzone osobiście przeze mnie - świetny przepis nie tylnko na Boże Narodzenie. Dziwczyna podająca przepis twierdziła, że recepturę otrzymałam od profesora Miodka. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale ciasto jest pyszne.</p><p></p><p></p><p>Miodownik Miodka </p><p>(a dokładnie jego żony)</p><p></p><p>ciasto: 1/2 margaryny, 60 dkg mąki, 10 dkg miodu, 3 jaja, 1 płaska łyżka sody, </p><p>1 szkl. cukru, miód i margarynę roztopić i przestudzić. Do mąki z sodą i cukrem wlać miód z margaryną, dodawać jaja i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 cienkie placki (trochę rosną w czasie pieczenia) - temp. chyba ok.160-180 - mają mieć piernikowy kolor. Zaraz po upieczeniu są miękkie, później twardnieją.</p><p>Masa: 1 margaryna, 1 cukier waniliowy, 1 jajo, 1 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mleka, 2 duże czubate łyżki kaszy manny. Mannę ugotować z mlekiem na gęsto, ostudzić (w czasie studzenia przykryć folią aluminiową, to nie zrobi się kożuch). Margarynę, jajo, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę mannę. Można dodać jakiś aromat (np. waniliowy czy rumowy). Posmarować placki masą. Można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami. Najlepszy po 2-3 dniach od przełożenia masą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KASIA.B, post: 244988, member: 1379"] Wygooglane przed Świętami, sprawdzone osobiście przeze mnie - świetny przepis nie tylnko na Boże Narodzenie. Dziwczyna podająca przepis twierdziła, że recepturę otrzymałam od profesora Miodka. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale ciasto jest pyszne. Miodownik Miodka (a dokładnie jego żony) ciasto: 1/2 margaryny, 60 dkg mąki, 10 dkg miodu, 3 jaja, 1 płaska łyżka sody, 1 szkl. cukru, miód i margarynę roztopić i przestudzić. Do mąki z sodą i cukrem wlać miód z margaryną, dodawać jaja i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 cienkie placki (trochę rosną w czasie pieczenia) - temp. chyba ok.160-180 - mają mieć piernikowy kolor. Zaraz po upieczeniu są miękkie, później twardnieją. Masa: 1 margaryna, 1 cukier waniliowy, 1 jajo, 1 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mleka, 2 duże czubate łyżki kaszy manny. Mannę ugotować z mlekiem na gęsto, ostudzić (w czasie studzenia przykryć folią aluminiową, to nie zrobi się kożuch). Margarynę, jajo, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę mannę. Można dodać jakiś aromat (np. waniliowy czy rumowy). Posmarować placki masą. Można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami. Najlepszy po 2-3 dniach od przełożenia masą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodownik prof. Miodka
Bottom