Miodownik z gruszkami.

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Miodownik z gruszkami.

4917.jpg


ciasto:
20 dag miodu
15 dag masła
3 jajka
skórka otarta z połówki cytryny
20 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag gruszek

polewa:
5 dag masła
2,5 łyżki miodu
10 dag posiekanych orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu


1.Masło i miód ucieramy dokładnie aż powstanie jednolity krem. Wbijamy do masy jajka i jeszcze chwilę ucieramy.
2.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem ze skórką z cytryny dodajemy do miodowego kremu. Ucieramy wszystko mikserem do połączenia składników.
3.Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem tortownicę.
4.W rondelku rozpuszczamy masło i miód na polewę. Gdy gotowe, wsypujemy orzechy i cynamon, mieszamy.
5.Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy polewę.
6.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy ok.45 minut. Miodownik jest upieczony, gdy patyczek wbity w środek pozostaje suchy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy