- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Miodownik z gruszkami.
ciasto:
20 dag miodu
15 dag masła
3 jajka
skórka otarta z połówki cytryny
20 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag gruszek
polewa:
5 dag masła
2,5 łyżki miodu
10 dag posiekanych orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu
1.Masło i miód ucieramy dokładnie aż powstanie jednolity krem. Wbijamy do masy jajka i jeszcze chwilę ucieramy.
2.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem ze skórką z cytryny dodajemy do miodowego kremu. Ucieramy wszystko mikserem do połączenia składników.
3.Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem tortownicę.
4.W rondelku rozpuszczamy masło i miód na polewę. Gdy gotowe, wsypujemy orzechy i cynamon, mieszamy.
5.Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy polewę.
6.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy ok.45 minut. Miodownik jest upieczony, gdy patyczek wbity w środek pozostaje suchy.

ciasto:
20 dag miodu
15 dag masła
3 jajka
skórka otarta z połówki cytryny
20 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag gruszek
polewa:
5 dag masła
2,5 łyżki miodu
10 dag posiekanych orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu
1.Masło i miód ucieramy dokładnie aż powstanie jednolity krem. Wbijamy do masy jajka i jeszcze chwilę ucieramy.
2.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem ze skórką z cytryny dodajemy do miodowego kremu. Ucieramy wszystko mikserem do połączenia składników.
3.Ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem tortownicę.
4.W rondelku rozpuszczamy masło i miód na polewę. Gdy gotowe, wsypujemy orzechy i cynamon, mieszamy.
5.Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście. Na wierzchu równomiernie rozprowadzamy polewę.
6.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy ok.45 minut. Miodownik jest upieczony, gdy patyczek wbity w środek pozostaje suchy.