- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Miodownik
Hm ,mam nadzieje ,że zniesiecie jeszcze jeden przepis na miodownik....
Ciasto
60 dag mąki
22 dag cukru
3 jaja
11 dag miodu
1 łyżeczka sody
Masa
1 litr mleka
2 torebki cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
25 dag cukru pudru
20 dag masła
3 żółtka
1/2 kieliszka wódki -ja daję waniliową
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść ,po czym wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podzielić ciasto na 5 części.Rozwałkować je na placki o średnicy 21 cm i upiec na jasnozłoty kolor na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia(ok 15 minut w 170 stopniach) Pozostawić na blaszkach aż wystygną
Ugotować kaszę na mleku,wystudzić.Utrzeć masło z cukrami,żółtkami.Następnie ucierając dodawać powoli zimną kasze,na końcu dodać wódkę.
Masą posmarować 4 placki(ja pierwszy placek smaruję też dzemem ,powidłami itp),ułożyć jeden na drugim.Piąty placek pokruszyć i posypać nią masę rozsmarowaną na czwartym placku .Schłodzić

Hm ,mam nadzieje ,że zniesiecie jeszcze jeden przepis na miodownik....
Ciasto
60 dag mąki
22 dag cukru
3 jaja
11 dag miodu
1 łyżeczka sody
Masa
1 litr mleka
2 torebki cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
25 dag cukru pudru
20 dag masła
3 żółtka
1/2 kieliszka wódki -ja daję waniliową
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść ,po czym wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podzielić ciasto na 5 części.Rozwałkować je na placki o średnicy 21 cm i upiec na jasnozłoty kolor na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia(ok 15 minut w 170 stopniach) Pozostawić na blaszkach aż wystygną
Ugotować kaszę na mleku,wystudzić.Utrzeć masło z cukrami,żółtkami.Następnie ucierając dodawać powoli zimną kasze,na końcu dodać wódkę.
Masą posmarować 4 placki(ja pierwszy placek smaruję też dzemem ,powidłami itp),ułożyć jeden na drugim.Piąty placek pokruszyć i posypać nią masę rozsmarowaną na czwartym placku .Schłodzić