Miodownik

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kr_wka3.JPG

Ciasto:

* 500 g mąki
* 3 łyżki (raczej płaskie) cukru pudru
* 4 łyżki (z małym czubkiem) miodu (używam naturalnego)
* 125 g margaryny
* 1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 jajka

Wszystkie składniki zagnieśc razem. Ja robię w malakserze i zajmuje mi to ok. 3 minut. Ciasto powinno byc miękkie. Podzielic na dwie równe części i upiec dwa placki-blaty ( forma 24x36). Najlepiej jak są dwie jednakowe foremki i obie razem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach (przy dwóch plackach pieczonych jednocześnie, w termoobiegu : temp. 160 stopni). Ciasto nie może się za bardzo zarumienic. Powinno byc raczej jasne.

Masa i polewa :

* 500ml śmietany kremówki
* ok. 200 g serka o smaku naturalnym (kupiłam w Biedronce w takich 400g pudełkach prostokątnych)
* 2,5-3 łyżeczki żelatyny (rozpuścic w 4-5 łyżkach wody)
* cukier wanilinowy

* gotowa masa krówkowa (lub ugotowane mleko skondensowane)
* 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych

Masę krówkową przełożyc z puszki do miski i utrzec.

Śmietanę ubijamy na sztywno. W tym czasie rozpuścic żelatynę i wystudzic.

Odłożyc 4 łyżki ubitej śmietany do miski z masą krówkową. Do pozostałej śmietany dołożyc serek i dokładnie wymieszac. Do żelatyny włożyc 2-3 łyżki masy śmietanowej i bardzo szybka a dokładnie wymieszac. Całośc dodac do masy śmietanowej i wymieszac.
Masę wyłożyc na pierwszy blat miodowy. Przykryc drogim blatem.

Wymieszac masę krówkową ze śmietaną i wylac na wierzch drugiego placka. Posypac posiekanymi orzechami.
Wstawic do lodówki. Jeśc można dopiero po kilku godzinach, kiedy ciasto zmięknie.

Jeżeli nie spieczemy placków, to ciasto zrobione wieczorem, można już spokojnie kroic (i jeśc
lecker.gif
) rano.

kr_wka6.JPG

Załączniki

• kr_wka3.JPG
    kr_wka3.JPG
    103.3 KB · Wyświetleń: 7
  • kr_wka6.JPG
    kr_wka6.JPG
    105.9 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
BeataSz @ 10 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=802104cudne!
A jaka to soda oczyszczona bez gaszenia? Są w sprzedaży różne?
To jest normalna soda, z torebeczki. Tyle że, niektóre kucharki "gaszą" sodę octem. Ja tak często robię przy pieczeniu biszkoptów. Mieszam żółtka z proszkiem i dolewam łyżkę octu. I robi się taka piękna pianka żółtkowa. Dlatego tak napisałam o tym "gaszeniu". To może poprawic? Jak myślisz? Żebym nie zrobiła ludziom wody z mózgu
gruebel_2.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No mnie akurat zrobiłaś
fiesgrins.gif
zahnlos.gif

Bo nie nazywałam nigdy tego mieszania z żółtkiem i octem gaszeniem, ale może większość osób będzie wiedziała o co chodzi
gruebel_2.gif

Albo usunąć ten nawias a w sposobie przygotowania napisać, żeby suchą sodę dodać do pozostałych składników
gruebel_2.gif
No nie wiem, sama zdecyduj. Zresztą teraz jak zapytałam, nie będzie przecież już nikt miał wątpliwości.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
o jaaaaaaaacie ślinka mi cieknie.
muszę zrobić, no muszę !

zrobię z laskowymi bo mam nadmiar.
aaa no i masę krówkową trzeba kupić.
moja mamuśka uwielbia masę ze śmietany i serka (ostatnio robię non stop
icon_wink.gif
), tylko ja nie usztywniam nigdy bo jak się dobrze ubije to mi się zawsze jakoś trzymało i nie rozpływało.
no chyba, że tutaj ten blat ciacha cięższy i jak go się położyć to wyleci bokiem
rofl.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A jeszcze tylko zapytam jak tę masę krówkową ucierać, tak samą bez niczego najpierw? i jakimi końcówkami miksera? To się tak da jak ta masa gotowa jest dość twarda?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Spokojnie utrzesz mikserem, tymi zwykłymi końcówkami. To trwa dosłownie kilka sekund a potem już można spokojnie wmieszac śmietanę. Ta gotowa masa trochę strzela w zębach, ale przecież na wierzchu są posiekane orzechy to się nawet zgrywa. I przypomina trochę cukierki grylażowe
icon_mrgreen.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
zrobiłam coś trochę podobnego do Twojego ciacha Krysiu.
Tzn. zainspirowałam się
fiesgrins.gif

Nie chciało mi się wczoraj włączać kompa, żeby sprawdzić przepis, więc jako ciasto wykorzystałam ciasto z miodownika AgusiH.
Masa jak u Ciebie tylko z 600ml śmietany i 200g waniliowego serka + pełna łyżeczka żelatyny, nie odkładałam nic na wierzch.
Na wierzchu ubiłam śnieżkę (wiem, wiem .. ale nie chciało mi się lecieć po śmietanę
icon_razz.gif
) i dodałam resztkę orzechowej masy krówkowej (jakieś 4 kopiaste łyżki).
Poprażyłam na patelni laskowe orzechy i migdały w płatkach, jak się przyrumieniły i zrobiły chrupiące to dodałam trochę miodu prosto ze słoika, masła i na oko z łyżkę brązowego cukru - i to wszystko jako posypka poszło.

Napisałam żeby było na przyszłość, jakby się okazało smaczne.

Degustacja kawałka już dzisiaj wieczorem
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy