- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Ciasto:
* 500 g mąki
* 3 łyżki (raczej płaskie) cukru pudru
* 4 łyżki (z małym czubkiem) miodu (używam naturalnego)
* 125 g margaryny
* 1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 jajka
Wszystkie składniki zagnieśc razem. Ja robię w malakserze i zajmuje mi to ok. 3 minut. Ciasto powinno byc miękkie. Podzielic na dwie równe części i upiec dwa placki-blaty ( forma 24x36). Najlepiej jak są dwie jednakowe foremki i obie razem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach (przy dwóch plackach pieczonych jednocześnie, w termoobiegu : temp. 160 stopni). Ciasto nie może się za bardzo zarumienic. Powinno byc raczej jasne.
Masa i polewa :
* 500ml śmietany kremówki
* ok. 200 g serka o smaku naturalnym (kupiłam w Biedronce w takich 400g pudełkach prostokątnych)
* 2,5-3 łyżeczki żelatyny (rozpuścic w 4-5 łyżkach wody)
* cukier wanilinowy
* gotowa masa krówkowa (lub ugotowane mleko skondensowane)
* 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Masę krówkową przełożyc z puszki do miski i utrzec.
Śmietanę ubijamy na sztywno. W tym czasie rozpuścic żelatynę i wystudzic.
Odłożyc 4 łyżki ubitej śmietany do miski z masą krówkową. Do pozostałej śmietany dołożyc serek i dokładnie wymieszac. Do żelatyny włożyc 2-3 łyżki masy śmietanowej i bardzo szybka a dokładnie wymieszac. Całośc dodac do masy śmietanowej i wymieszac.
Masę wyłożyc na pierwszy blat miodowy. Przykryc drogim blatem.
Wymieszac masę krówkową ze śmietaną i wylac na wierzch drugiego placka. Posypac posiekanymi orzechami.
Wstawic do lodówki. Jeśc można dopiero po kilku godzinach, kiedy ciasto zmięknie.
Jeżeli nie spieczemy placków, to ciasto zrobione wieczorem, można już spokojnie kroic (i jeśc


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: