Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodownik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kasiekes" data-source="post: 1151528" data-attributes="member: 32061"><p>CIASTO</p><p>450 g mąki</p><p>180 g masła</p><p>180 g cukru pudru</p><p>1 jajko</p><p>1,5 łyżeczki sody</p><p>6 dużych łyżek miodu</p><p>4 łyżki śmietany (12%)</p><p>łyżka kakao (dla nadania koloru, ale nie koniecznie)</p><p></p><p>KREM</p><p>70 g mielonych orzechów</p><p>200 g masła</p><p>słodzone mleko w puszcze (gotować 2 godziny, ostudzić przed otwarciem)</p><p></p><p>SYROP</p><p>2,5 łyżki cukru</p><p>150 ml ciepłej wody</p><p>50 ml rumu (lub aromat, wtedy więcej wody)</p><p></p><p></p><p>CIASTO: W kąpieli wodnej rozpuścić masło, cukier, jajko, miód i śmietanę. Powstanie rzadki krem. Do miski przesiać mąkę zmieszaną z sodą, dodać krem. Łyżką wymieszać, gdyby było zbyt rzadkie dodać troszkę mąki. Ciasto będzie dość śliskie nie sztywne, podzielić je na 5 równych części. Przykryć i odstawić na 10 minut do lodówki. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 różnych kół (kwadratów, prostokątów, jak kto woli). Na każdym kawałku rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Resztki upiec do pokruszenia na wierzch. </p><p>Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni 4-6 minut. Zostawić na papierze do ostygnięcia.</p><p></p><p>KREM: Ostudzone mleko zmiksować z masłem i zmielonymi orzechami. Nie powinno być zbyt gęste, bo będzie się ciężko smarowało.</p><p></p><p>SYROP: zmieszać wszystko razem, ostudzić.</p><p></p><p></p><p></p><p>Krem podzielić na 5 równych części i jedną mniejszą. </p><p>Spodni placek posmarować syropem z wierzchu, wysmarować częścią kremu. Kolejny posmarować syropem od spodu, położyć na pierwszy placek, wysmarować syropem po wierzchu, nałożyć część kremu. I tak do wykończenia placków. </p><p>Krem rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta. </p><p>Posiekać 2 garści orzechów, upieczone resztki ciasta pokruszyć, posypać wierzch i boki.</p><p></p><p>Ostawić na 24 godziny do lodówki.</p><p></p><p></p><p></p><p>Smakuje dużo lepiej niż wygląda.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kasiekes, post: 1151528, member: 32061"] CIASTO 450 g mąki 180 g masła 180 g cukru pudru 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 6 dużych łyżek miodu 4 łyżki śmietany (12%) łyżka kakao (dla nadania koloru, ale nie koniecznie) KREM 70 g mielonych orzechów 200 g masła słodzone mleko w puszcze (gotować 2 godziny, ostudzić przed otwarciem) SYROP 2,5 łyżki cukru 150 ml ciepłej wody 50 ml rumu (lub aromat, wtedy więcej wody) CIASTO: W kąpieli wodnej rozpuścić masło, cukier, jajko, miód i śmietanę. Powstanie rzadki krem. Do miski przesiać mąkę zmieszaną z sodą, dodać krem. Łyżką wymieszać, gdyby było zbyt rzadkie dodać troszkę mąki. Ciasto będzie dość śliskie nie sztywne, podzielić je na 5 równych części. Przykryć i odstawić na 10 minut do lodówki. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 różnych kół (kwadratów, prostokątów, jak kto woli). Na każdym kawałku rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Resztki upiec do pokruszenia na wierzch. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni 4-6 minut. Zostawić na papierze do ostygnięcia. KREM: Ostudzone mleko zmiksować z masłem i zmielonymi orzechami. Nie powinno być zbyt gęste, bo będzie się ciężko smarowało. SYROP: zmieszać wszystko razem, ostudzić. Krem podzielić na 5 równych części i jedną mniejszą. Spodni placek posmarować syropem z wierzchu, wysmarować częścią kremu. Kolejny posmarować syropem od spodu, położyć na pierwszy placek, wysmarować syropem po wierzchu, nałożyć część kremu. I tak do wykończenia placków. Krem rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta. Posiekać 2 garści orzechów, upieczone resztki ciasta pokruszyć, posypać wierzch i boki. Ostawić na 24 godziny do lodówki. Smakuje dużo lepiej niż wygląda. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodownik
Top
Bottom