Miodowo-kawowe ze śmietaną

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
kawm1.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 150 ml wrzątku (dla rozpuszczenia kawy)
* 5 - 6 żółtek
* 5 białek
* 1 szklanka cukru drobnego
* 3 – 4 łyżki miodu
* 120 ml oleju (dałam z pestek winogron)
* 230 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
* 1 łyżeczka sody
* szczypta soli
* opcjonalnie: możemy do ciasta dołożyć rodzynki czy siekane orzechy

Masa:

* 800 g gęstej śmietany (miałam 18%)

Dodatkowo:

* masa kajmakowa (ok. 400g)

* garść siekanych orzechów

Wykonanie:

Śmietanę wyłożyć na sitko, przykryte gazą i wstawić do lodówki na ok. 3 – 4 godziny. W międzyczasie kilka razy przemieszać.

Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm (posmarować masłem)

Kawę zalać gorącą wodą, rozpuścić i wystudzić.
Mąkę wymieszać z sodą.
Żółtka, połowę cukru (1/2 szklanki), rozpuszczoną i zimną kawę, miód i olej wymieszać dokładnie. Dodać mąkę z sodą i ponownie wymieszać.
Białka z solą ubić, dodając w trakcie ubijania cukier. Musimy otrzymać bardzo gęstą i sztywną pianę. Teraz tę pianę dodajemy do ciasta na 3, 4 razy, za każdym razem dokładnie ale delikatnie mieszając.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Zostawić ciasto w wyłączonym ale zamkniętym piekarniku ok. 15 minut

Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i dać lekko wystygnąć ciastu. Teraz przeciąć na 3 krążki, które smarujemy odcedzoną śmietaną

Na wierzch smarujemy masę kajmakową i posypujemy siekanymi orzechami

Ja upiekłam w formie o śr. 26 cm i ciasto wyrosło mi dużo ponad formę. Dlatego lepiej jest upiec w tortownicy o śr. 28cm.

to ciasto można robić w różnych wersjach. Przełożone jak wyżej, śmietaną, przełożone innym całkiem kremem, lub nie przekładać ale do ciasta dodać np. siekane orzechy czy rodzynki

Załączniki

• kawm1.JPG
    kawm1.JPG
    130.1 KB · Wyświetleń: 1
  • kawm10.JPG
    kawm10.JPG
    94.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Jeezuuu.....

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Nie "Jeeezuuu........, tylko wpadnij na kawałek
icon_mrgreen.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Ciastkara

Member
Lut 2, 2009
340
0
0
A ja upiekłam, pięknie mi wyrastał w piekarniku , a po wyjęciu opadł i zrobił sie paskudny zakalec. Może miałam za małą formę i za duzo bylo ciasta, wyrastał bardzo do gory a potem opadł , nie wiem?A już myślałam że w końcuznalazłam [przepis dobry na kawowe ciasto.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja piekłam w formie 26 cm i była za mała. Lekko mi opadł z jednej strony, ale to nie był zakalec. Ciastkaro, wydaje mi się że za krótko był w piekarniku. Każdy piekarnik piecze inaczej. Ja podaję orientacyjny czas dla mojego piekarnika. Ostatnio piekę tylko w termoobiegu, bo wymieniona grzałka dolna ma za małą moc i ciasto pd spodu jest baaardzo blade. Temu ciastu dobrze robi, zostawienie w zamkniętym piekarniku na ok. 15 minut, tuż po upieczeniu. Dopiszę chyba tę uwagę pod przepisem. No i nie powinno się otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia. A przekonałam się o tym, gdy robiłam to ciasto na tygodniu, w wersji z rodzynkami i orzechami. Duuuuuuuużo mi opadło, ale zakalca wcale nie było.

Ciastkara

Member
Lut 2, 2009
340
0
0
A właśnie może jakbym zostawiła po upieczeniu w piekarniku byloby lepiej. No spróbuję jeszcze raz .Piekłam ponad godzinę bo po 50 min patyczek byl jeszcze mokry - może tez to otwarcie piekarnika mu zaszkodziło. Ten zakalec to taki niby zakalec, taka masa się zrobiła zbita ale niezbyt apetycznie to wygladało więc wyladował w koszu
icon_sad.gif
Wezmę pod uwagę Twoje rady i jeszcze raz go upiekę.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
szkoda że nie zrobiłam zdjęcia tego mojego opadniętego. Było suche i dziurkowane. No i znikło migiem z talerza.
Teraz to już prawie jestem pewna, że Twoje było za krótko pieczone. A może i temperatura naszych piekarników też się różni , pomimo tego że pokazują jednakowo ?

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Superowo wyglada to ciasto
icon_smile.gif
Maz zazyczyl sobie na urodziny. Powiedzcie mi prosze czy moge gdzies kupic kajmak czy robi sie go samemu?

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Bardzo Ci dziekuje za szybka odpowiedz
icon_smile.gif
W takim razie musze zaczac poszukiwania gotowego, ostatecznie zrobie sama. Mam czas do 19ego kwietnia
icon_smile.gif

A tych blatow nie trzeba niczym nasaczyc? Nie beda za suche?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
okruszek13 @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961096Bardzo Ci dziekuje za szybka odpowiedz
icon_smile.gif
W takim razie musze zaczac poszukiwania gotowego, ostatecznie zrobie sama. Mam czas do 19ego kwietnia
icon_smile.gif

A tych blatow nie trzeba niczym nasaczyc? Nie beda za suche?
na pewno nie będą suche, bo przecież nawilgną od śmietany. A masy kajmakowe czy inaczej nazywane krówkowe, są bardzo powszechne w sklepach spożywczych. Przynajmniej u mnie, a nie mieszkam w metropolii tylko w niewielkim mieście

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Krystyno, a ta smietana do przelozenia, to calkiem bez cukru?

Mam do wyboru: gesta smietane 24 % tzw. "schmand", albo kwasna zwykla smietane 10 % albo creme fraiche ok. 30 %. (O kremowce nie wspominam) Jaka doradzilabys mi uzyc do tego smakowitego (juz czuje, jak pieknie pachnie!) ciasta?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ja używałam gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości 18% tłuszczu. Cukru nie dawałam nic a nic do niej. Ciasto jest dość słodkie samo w sobie a na wierzchu jest masa kajmakowa/krówkowa. Dla mnie było takie akurat na słodkość, ale wielbiciele bardziej słodkich ciast mogą dodać cukier do śmietany.

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Margarete i jak Ci wyszlo ciasto? Jak dalas cukier to nie bylo za slodkie?

Krystyno - czy pierwsza faze ciasta moge robic mikserem czyli zoltka a potem make moge potrakorwac mikserem czy lepiej drewniana lyzka? No bo że piane to bede mieszac lyzka.
I jak wyglada upieczone i dopieczone ciasto? Odstaje jak biszkopt od foremki? Bo ja mam problemy z moca piekarnika, na 170-180stopni to mi szybko pali ciasta wiec nie wiem jak dlugo potrzymac to :/

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
okruszek13 @ 10 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=964527Margarete i jak Ci wyszlo ciasto? Jak dalas cukier to nie bylo za slodkie?

/
Okruszku, dalam troszeczke cukru pudru do creme fraiche i bylo bardzo dobre. Dla mnie nie za slodkie.
Zmniejszylam rowniez ilosc plynu do rozpuszczenia kawy i wyszlo bardzo dobre pachnace ciasto.
Krystyno, dzieki wielkie za przepis!
blume.gif
Nie mialam czasu na robienie zdjec ale nastepnym razem pokaze, bo na pewno jeszcze upieke.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy