Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowo-kawowe ze śmietaną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 958073" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]51052[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej</p><p>* 150 ml wrzątku (dla rozpuszczenia kawy)</p><p>* 5 - 6 żółtek</p><p>* 5 białek</p><p>* 1 szklanka cukru drobnego</p><p>* 3 – 4 łyżki miodu</p><p>* 120 ml oleju (dałam z pestek winogron)</p><p>* 230 g mąki (ok. 1,5 szklanki)</p><p>* 1 łyżeczka sody</p><p>* szczypta soli</p><p>* opcjonalnie: możemy do ciasta dołożyć rodzynki czy siekane orzechy</p><p></p><p><em><strong>Masa:</strong></em></p><p></p><p>* 800 g gęstej śmietany (miałam 18%)</p><p></p><p><em><strong>Dodatkowo:</strong></em></p><p></p><p>* masa kajmakowa (ok. 400g)</p><p></p><p>* garść siekanych orzechów</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Śmietanę wyłożyć na sitko, przykryte gazą i wstawić do lodówki na ok. 3 – 4 godziny. W międzyczasie kilka razy przemieszać.</p><p></p><p>Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm (posmarować masłem)</p><p></p><p></p><p>Kawę zalać gorącą wodą, rozpuścić i wystudzić.</p><p>Mąkę wymieszać z sodą.</p><p>Żółtka, połowę cukru (1/2 szklanki), rozpuszczoną i zimną kawę, miód i olej wymieszać dokładnie. Dodać mąkę z sodą i ponownie wymieszać.</p><p>Białka z solą ubić, dodając w trakcie ubijania cukier. Musimy otrzymać bardzo gęstą i sztywną pianę. Teraz tę pianę dodajemy do ciasta na 3, 4 razy, za każdym razem dokładnie ale delikatnie mieszając.</p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Zostawić ciasto w wyłączonym ale zamkniętym piekarniku ok. 15 minut</p><p></p><p>Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i dać lekko wystygnąć ciastu. Teraz przeciąć na 3 krążki, które smarujemy odcedzoną śmietaną</p><p></p><p>Na wierzch smarujemy masę kajmakową i posypujemy siekanymi orzechami</p><p></p><p></p><p></p><p><em>Ja upiekłam w formie o śr. 26 cm i ciasto wyrosło mi dużo ponad formę. Dlatego lepiej jest upiec w tortownicy o śr. 28cm.</em></p><p></p><p><em>to ciasto można robić w różnych wersjach. Przełożone jak wyżej, śmietaną, przełożone innym całkiem kremem, lub nie przekładać ale do ciasta dodać np. siekane orzechy czy rodzynki</em></p><p><em></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 958073, member: 4258"] [ATTACH=full]51052[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej * 150 ml wrzątku (dla rozpuszczenia kawy) * 5 - 6 żółtek * 5 białek * 1 szklanka cukru drobnego * 3 – 4 łyżki miodu * 120 ml oleju (dałam z pestek winogron) * 230 g mąki (ok. 1,5 szklanki) * 1 łyżeczka sody * szczypta soli * opcjonalnie: możemy do ciasta dołożyć rodzynki czy siekane orzechy [I][B]Masa:[/B][/I] * 800 g gęstej śmietany (miałam 18%) [I][B]Dodatkowo:[/B][/I] * masa kajmakowa (ok. 400g) * garść siekanych orzechów [B]Wykonanie:[/B] Śmietanę wyłożyć na sitko, przykryte gazą i wstawić do lodówki na ok. 3 – 4 godziny. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm (posmarować masłem) Kawę zalać gorącą wodą, rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą. Żółtka, połowę cukru (1/2 szklanki), rozpuszczoną i zimną kawę, miód i olej wymieszać dokładnie. Dodać mąkę z sodą i ponownie wymieszać. Białka z solą ubić, dodając w trakcie ubijania cukier. Musimy otrzymać bardzo gęstą i sztywną pianę. Teraz tę pianę dodajemy do ciasta na 3, 4 razy, za każdym razem dokładnie ale delikatnie mieszając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Zostawić ciasto w wyłączonym ale zamkniętym piekarniku ok. 15 minut Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i dać lekko wystygnąć ciastu. Teraz przeciąć na 3 krążki, które smarujemy odcedzoną śmietaną Na wierzch smarujemy masę kajmakową i posypujemy siekanymi orzechami [I]Ja upiekłam w formie o śr. 26 cm i ciasto wyrosło mi dużo ponad formę. Dlatego lepiej jest upiec w tortownicy o śr. 28cm.[/I] [I]to ciasto można robić w różnych wersjach. Przełożone jak wyżej, śmietaną, przełożone innym całkiem kremem, lub nie przekładać ale do ciasta dodać np. siekane orzechy czy rodzynki [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowo-kawowe ze śmietaną
Bottom