Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowo-kawowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 941470" data-attributes="member: 4258"><p>.......... a chyba raczej kawowo-miodowe. Niekłopotliwe i bardzo szybko się robi</p><p></p><p>[ATTACH=full]49213[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 2 szklanki mąki,</p><p>* 3/4 szklanka cukru,</p><p>* 1 jajko,</p><p>* 1 szklanka mleka,</p><p>* 1/3 - 1/2 szklanki oleju</p><p>* 3 łyżki miodu,</p><p>* 2 łyżki ( z górką) kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w pyłku a nie w granulkach)</p><p>* 2 łyżeczki (płaskie) sody</p><p></p><p><em><strong>Krem:</strong></em></p><p></p><p>* 2 szklanki mleka,</p><p>* 4 łyżki mąki (z leciutką górką),</p><p>* 4 łyżki cukru (można dać więcej, bo nie jest zbyt słodki),</p><p>* 3 łyżeczki ( z górką) kawy rozpuszczalnej</p><p>* 1 żółtko</p><p>* 200 g masła</p><p></p><p><em><strong>Polewa:</strong></em></p><p></p><p>* 100 g czekolady gorzkiej,</p><p>* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,</p><p>* 7-8 łyżek śmietanki słodkiej,</p><p>* 1,5 łyżeczki masła</p><p></p><p>Można zrobić poncz do lekkiego nasączenia ciasta, którego ja nie robiłam, ale następnym razem zrobię, a ciasto można posypać cukrem pudrem zamiast polewy</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>Przygotować tortownicę 26 - 28 cm średnicy (posmarować masłem i posypać bułką tartą)</p><p>Piekarnik nagrzać do 190 stopni</p><p>Wszystkie składniki ciasta wrzucić od razu do miski i dobrze zmiksować razem. </p><p>Wlać do foremki i upiec przez ok. 40-50 minut. Należy przypilnować aby ciasta za bardzo nie spiec</p><p>Upieczone, przekroić na dwa blaty (ciasto nie wyrasta równi, lecz ma górkę). Można przekroić już takie gorące</p><p></p><p><em><strong>Masa:</strong></em></p><p></p><p>W 1/2 szklanki mleka wymieszać cukier, mąkę , kawę i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego tę mleczną mieszaninę. Ugotować budyń kawowy, który trzeba bardzo dobrze schłodzić. </p><p>Utrzeć masło i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowym kremem przełożyć ciasto</p><p></p><p><em><strong>Polewa:</strong></em></p><p></p><p>Do miseczki włożyć masło i czekoladę połamaną na kawałki, wlać śmietankę i wsypać kawę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.</p><p></p><p>Gorącą polewę wylać na ciasto</p><p></p><p>Odstawić do lodówki, dla schłodzenia</p><p></p><p></p><p>* <em>Używałam szklanki o pojemności 250 ml. </em></p><p>** <em>ciasto będzie smaczniejsze, gdy go troszkę nasączymy, np. lekkim naparem kawy</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]49216[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 941470, member: 4258"] .......... a chyba raczej kawowo-miodowe. Niekłopotliwe i bardzo szybko się robi [ATTACH=full]49213[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 2 szklanki mąki, * 3/4 szklanka cukru, * 1 jajko, * 1 szklanka mleka, * 1/3 - 1/2 szklanki oleju * 3 łyżki miodu, * 2 łyżki ( z górką) kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w pyłku a nie w granulkach) * 2 łyżeczki (płaskie) sody [I][B]Krem:[/B][/I] * 2 szklanki mleka, * 4 łyżki mąki (z leciutką górką), * 4 łyżki cukru (można dać więcej, bo nie jest zbyt słodki), * 3 łyżeczki ( z górką) kawy rozpuszczalnej * 1 żółtko * 200 g masła [I][B]Polewa:[/B][/I] * 100 g czekolady gorzkiej, * 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, * 7-8 łyżek śmietanki słodkiej, * 1,5 łyżeczki masła Można zrobić poncz do lekkiego nasączenia ciasta, którego ja nie robiłam, ale następnym razem zrobię, a ciasto można posypać cukrem pudrem zamiast polewy Wykonanie: [I][B]Ciasto:[/B][/I] Przygotować tortownicę 26 - 28 cm średnicy (posmarować masłem i posypać bułką tartą) Piekarnik nagrzać do 190 stopni Wszystkie składniki ciasta wrzucić od razu do miski i dobrze zmiksować razem. Wlać do foremki i upiec przez ok. 40-50 minut. Należy przypilnować aby ciasta za bardzo nie spiec Upieczone, przekroić na dwa blaty (ciasto nie wyrasta równi, lecz ma górkę). Można przekroić już takie gorące [I][B]Masa:[/B][/I] W 1/2 szklanki mleka wymieszać cukier, mąkę , kawę i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego tę mleczną mieszaninę. Ugotować budyń kawowy, który trzeba bardzo dobrze schłodzić. Utrzeć masło i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowym kremem przełożyć ciasto [I][B]Polewa:[/B][/I] Do miseczki włożyć masło i czekoladę połamaną na kawałki, wlać śmietankę i wsypać kawę. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewę wylać na ciasto Odstawić do lodówki, dla schłodzenia * [I]Używałam szklanki o pojemności 250 ml. [/I] ** [I]ciasto będzie smaczniejsze, gdy go troszkę nasączymy, np. lekkim naparem kawy[/I] [ATTACH=full]49216[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Miodowo-kawowe
Bottom